+ Film

Makk Károly: A családom minden áron mérnököt akart belőlem nevelni

A Kossuth-díjas filmrendező, aki a Magyar Mozgókép Mestere és a nemzet művésze címeket is megkapta, december 22-én ünnepli 90. születésnapját.

Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, aki a Magyar Mozgókép Mestere és a nemzet művésze címeket is megkapta, december 22-én ünnepli 90. születésnapját.

A családom minden áron mérnököt akart belőlem nevelni, mert édesanyám felmenői mérnökök voltak. Tizenöt éves koromban rájöttem, hogy ha valamitől irtózok, az a matematika

– mondta Makk Károly az MTI-nek. Szülőhelyén, Berettyóújfaluban édesapja és nagybátyja mozit építettek, innen ered vonzódása a mozgókép világához.

Mindenféle akartam azonban még lenni, diplomata meg sebész, valami jelentős, ami az emberekkel foglalkozik. Végül maradt a filmrendezés.

Az 1945 utáni rendezőnemzedék legegyénibb hangú alkotójának tartott Makk Károly hangsúlyozta: semmiféle vezérfonalat, meghatározott irányt nem látott maga előtt pályafutása éveiben, nem e szerint választotta megvalósításra szánt filmelképzeléseit.

Csupán voltak ötleteim, és eltudtam fogadni mások, hozzám közel álló ötleteit.

Hozzátette: több filmje is van, amelyekre nagyon büszke, de nem tudna kedvencként egyetlen egyet kiemelni közülük, mint ahogy a legsikeresebbet sem szívesen nevezné meg. Mint fogalmazott, a rendező elvégzi a dolgát, de utána nem rajta múlik, hogy a világ elfogadja-e a kész alkotást.

Példaként említette az 1958-as Ház a sziklák alatt című filmjét, amelyet meglehetősen erősnek érzett, azonban az akkori kultúrpolitika az alkotást nem tartotta elég humanistának, a San Franciscó-i fesztiválon viszont elnyerte a legjobb film díját.

Én még most is menekülök az ideológiáktól, egyszerűen nincs hozzájuk érzékem

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az eszméknek követőik szerint nem lehet gyenge pontja, és csakis jobbak lehetnek, mint mások eszméi.

Az ember az eszméknek rabja lesz. Nagyra becsülöm és tisztelem, akinek ehhez van tehetsége, de belőlem hiányzik ez a képesség.

Makk Károly kitért a Törőcsik Marihoz fűződő szakmai viszonyára is, aki több híres filmjében, így az 1970-es Szerelemben és az 1972-es Macskajátékban is szerepelt.

Törőcsik Mari Fábri Zoltán Körhinta című dolgozatában mutatkozott be filmszínésznőként, az osztály- és iskolatársai azonban sokáig abba a hitbe ringatták magukat, hogy ez a kis operina – akit ráadásul csak az operett szakra vettek fel – ügyes ugyan, de nem színésznő. Ez jó néhány évig eltartott

– idézte fel.

Törőcsik Mariról azt mondta, ő a magyar színészet egyik királynője, aki most joggal viteti most maga után az aranykoronát és az aranypalástot. Makk Károlynak jelenleg azon hezitál, megvalósítsa-e egy filmötletét vagy inkább egy újabb könyv – 2014-ben jelent meg első, Szeretni kell – Egy élet filmkockái című életrajzi könyve – megírásába kezdjen bele.

Nem vagyok benne biztos, hogy egy könyv nem jobb-e mint kettő.

Makk Károly 1950-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd 1954-ben készítette el első játékfilmjét, a Liliomfit, amely minden idők egyik legnézettebb magyar filmje lett. Ettől kezdve évente forgatott sikeres közönségfilmeket és lélektani drámákat. Filmművészetét az évtizedek alatt számtalan magyar és nemzetközi díjjal, elismeréssel díjazták.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top