+ művészet & politika

Mi köze a Star Wars-nak a magyar közélethez?

Tóth Csaba szavaiból kiderül, a Csillagok háborújában látható társadalmak nagyon is életszerű világot ábrázolnak.

Réges-régen, egy messzi galaxisban… Ismerős a szöveg? Akinek nem tűnt volna fel, múlt időben van, miközben a Csillagok háborúja története a jövőben játszódik. Vagy mégse? Persze, mint minden mese, ez is a jelenről szól, arról, hogy megértsük a jó és a rossz küzdelmének lényegét. Hat rész már elkészült, most újabb három vár ránk. Mert éjjel-nappal dúl a fény és a sötét oldal csatája – miközben mindkettőt áthatja a titokzatos erő…

Persze mindez csak egy nagy mese. De mint az Tóth Csaba politológus és szociológus, a Republikon Intézet egyik alapítójának és stratégiai igazgatójának szavaiból kiderül, a Csillagok háborújában látható társadalmak nagyon is életszerű világot ábrázolnak. A science-fiction univerzumok politikai rendszereit bemutató könyve a tavaszi könyvfesztiválra jelenik meg az Athenaeum Kiadó gondozásában.

– Mennyire életszerű, vagyis akár a jelenből levezethető társadalmi berendezkedés az, amit a Csillagok háborújában kibontakozó diktatúra és köztársaság példáján láthatunk?
– A filmsorozat nagyon is reális jövőképet mutat, ahogyan az is jól látható, hogy a szereplőket mi motiválja egyik vagy másik társadalmi rendszer fenntartásában. Mert van Palpatine császár, a hatalmát koncentráló diktátor; vannak a demokráciáért harcoló lázadók; vannak ügyeskedők (Han Solo), akik mindenből a hasznot keresik; és vannak olyanok is, akiket csak a túlélés érdekel (például Jabba, a hutt), akár olyan áron, hogy bűnszervezetet működtetnek – vagyis, ahogyan a valós politikai rendszerekben, a Star Warsban is találunk demokratákat és diktatórikus szereplőket is. De éppen ebben rejlik a Csillagok háborúja előnye: reális.

– És mennyire feleltethetők meg a jelenben zajló folyamatokkal? Hogy ne menjünk messzire: Magyarországon jelenleg demokráciavita zajlik; a hatalom szerint az illiberális demokráciáé a jövő, az ellenzék ezt vitatja.
– Óvakodnék attól, hogy túlzott analógiát keressünk. Az tény: a Csillagok háborúja sorozat pontosan rávilágít arra, hogy mi történik akkor, ha valaki túlzottan vágyik a hatalomra, és megmutatja azt is, miért érzi jobban magát a polgár egy működő demokráciában – dacára annak, hogy az elején Palpatine rendszere szimpatikus lehet, a diktatúra hamar kimutatja a foga fehérjét. A történet elmagyarázza, hogyan bomlik fel a köztársaság, s miért alakul ki a birodalmi diktatúra, és ennek jól látható, nyomon követhető jelei vannak.

– Milyen jelekre gondol?
– Van egy jól szervezett, ideológiával és vízióval rendelkező kisebbség, amelyik érvként használja a külső fenyegetést, így folyamatosan koncentrálja hatalmát az egy egyébként többségben lévő, ám megosztott, egymással is vitatkozó szereplőkkel szemben, akik legfeljebb saját kis világuk sorsával törődnek.

Az interjú folytatása a Vasárnapi Hírek oldalán olvasható.

a kép forrása

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top