+ Ajánló

Tar Sándor országa – Kihűlt szemek, roggyant házak

tar sándor

10 éve halt meg Tar Sándor, az író, aki belülről látta a társadalom peremére szorultak életét. Keresztury Tibor Tar novelláiból állította össze A te országod című színpadi művet, amit a Trafóban láthatunk december 16-17-én.

December 16-án 18:30-tól Keresztury Tibor író, szerkesztő, irodalomtörténész, kritikus tart előadást Bevezetés a pokolba címmel Tar Sándor életművéről.

10 éve halt meg Tar Sándor, az író, aki belülről látta a társadalom peremére szorultak életét. Zavarba ejtő pontossággal írta meg napszámosok és gyári munkások megalázott életét. December 16-17-én a Forte Társulat mutatja meg az ő országukat – az országot, amelyről kevesen tudnak, amelyet sokan lenéznek, és amiről ritkán beszélnek. Keresztury Tibor Tar novelláiból állította össze A te országod című színpadi művet, amely Horváth Csaba rendezésében, fizikai színházi eszközökkel nyeri el végleges formáját. Brutálisan nyers, maró humorral átitatott előadás a vesztesek történeteiről.

Tar Sándor ‘ott’ maradt, ahonnan a pályatársak lassanként kivonultak. Ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában

– írta Tar Sándorról Bodor Ádám.

Tar Sándorról az utóbbi évtizedben főleg ügynökmúltjával kapcsolatban esett szó, többek közt ez vezetett tragikus halálához is. A produkció sem az író politikai múltjáról, sem annak megítéléséről nem beszél, pusztán bemutatja azoknak a szinte láthatatlan embereknek az életét, akikről vajmi keveset tudunk Budapest belvárosában.

Az esemény a Trafó honlapján…

…és a facebookon.

A debreceni író azok közül való volt, akiknek életét megírta: dolgozott gyárban, küzdött a létfenntartásért, s a kishegyesi kocsmába nem anyagot gyűjteni járt, megfigyelni a törzsvendégeket, hanem az volt az élettere. Öngyilkossági kísérletei okán ki-be járt a pszichiátriára, beszervezték III/III-as ügynöknek, persze meg is fenyegették, aztán a rendszerváltás után közre adták a jelentéseit, és meghurcolták. És mindeközben a magyar novellát úgy újította meg, hogy egy szemernyi irodalmiaskodás vagy pózőrködés sem maradt szövegeiben. Csak az élet, ami egy idő után inkább volt neki teher, mint irodalmi téma, vagy kiváltság.

001. tar sándor - trafóA hozzá hasonló számkivetettek és megalázottak sorsa elevenedik meg a Forte társulat produkciójában is, minden patetikusság vagy kívülálló okoskodás nélkül. Drámai és abszurd történetbe enged betekintést nagy empátiával és rengeteg humorral a vesztesek nyelvét jól beszélő darab. Költői vízióvá oldódnak a brutálisan nyers, realisztikus események a produkcióban, melyben a mozgás és a szöveg egymást kiegészítve és egymásra támaszkodva jeleníti meg Tar Sándor világát. Testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel teremtenek olyan új nyelvet, amely így egészen másképp gondolkodik történetről, színházi időről, vagy a színházról magáról.

A radikális színpadi eszköztár és a húsbavágóan életszagú szövegek olyan erővel rántják be a nézőt a mindenkori alullevők világába, hogy hatásuk alól egykönnyen aligha szabadulhatunk.

Két olyan alkotó dolgozza fel az életművet, akik közül az egyik szoros viszonyt ápolt a szerzővel, a másik pedig másodszorra dolgozik Tar novelláival. Keresztury Tibor és Horváth Csaba most dolgozik együtt először, de az egymásra találás nem a véletlen műve.

Keresztury Tibor azok közé tartozott, akik a végsőkig kitartottak Tar Sándor mellett, ez a lista pedig egészen rövid. Ő készítette az egyik utolsó interjút az íróval, s nemcsak munkáját kísérte végig szakmailag, de életét is barátként. Debreceniként közelről ismeri azt a közeget, amelyből Tar Sándor érkezett.

Horváth Csaba, a Forte társulat vezetője tavaly a Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályával A mi utcánk című Tar Sándor kötet néhány elbeszélését állította színpadra. A kiszolgáltatott ember és a társadalom peremére szorultjainak témája kimeríthetetlennek bizonyult, és nagyobb térbe kívánkozott: most folytatta a debreceni író műveiből inspirálódó munkát, és további szövegeket dolgoz fel az új előadásban.
Szereplők/With:  Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké, Nagy Norbert, Novkov Máté, Pallag Márton, Zsigmond Emőke

Jelmez: Benedek Mari
Díszlet: Mocsár Zsófia
Fényterv: Payer Ferenc
Zenei szerkesztő: Ökrös Csaba
Dramaturg: Garai Judit
Produkciós vezető: Számel Judit
Rendezőasszisztens: Kovács Henrietta
Rendező: Horváth Csaba

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top