+ Képzőművészet

Miért érne kevesebbet Mária Terézia, mint Szent István király?

Béres Fanni Fizetés különbség

A fizetési nemi diszkrimináció szellemében készítette el Béresi Fanni Fizetési különbség című montázsát: így került például Rákóczi Ferenc mellé a csak 400 forintot érő Bédy-Schwimmer Róza, Bethlen Gábor mellé az 1600 forintot „érő” Glücklich Vilma, vagy Szent István király mellé a 8000 forintot érő Mária Terézia.

Feltűnt, hogy a papírpénzeinken csakis kizárólag híres magyar férfiak szerepelnek? Híres magyar nők miért nem? A nők és férfiak közötti bérszakadék jelenleg 20 százalékkal több, azaz a nők ötödével keresnek kevesebbet ugyanazért a munkáért.

A fizetési nemi diszkrimináció szellemében készítette el Béresi Fanni Fizetési különbség című montázsát: így került II. Rákóczi Ferenc mellé a csak 400 forintot érő Bédy-Schwimmer Róza, a Feministák Egyesületének alapítója, elkötelezett pacifista, akit még Einsten is Nobel békedíjra javasolt.

Béres Fanni Fizetés különbség

Béres Fanni „Fizetés különbség” című montázsa

Vagy Bethlen Gábor 2000-ese mellé az 1600 forintot „érő” Glücklich Vilma, az első nő, aki a filozófiai szakon diplomát szerzett, vagy éppen Szent István király mellé a csak 8000 forintot érő Mária Terézia, akit nem kell külön bemutatnunk.

Facebook-on megosztott kép alatt viszont több elkeserítően buta, nőgyűlölő és dilettáns kommentet találunk, amelyekből nyilvánvalóvá válik, hogy az emberek többsége még mindig nincs tisztában azzal, hogy a nők ma Magyarországon ugyanazért a munkáért ötödével kevesebbet kapnak, mint a férfiak.

Az elmúlt években a bérszakadék nemhogy csökkent volna, hanem nőtt: jelenleg 20 százalékkal nagyobb.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top