+ Fotó

Az igazi Mikulás-műhely: manók helyett menekültek, Lappföld helyett Kína

A Mikulás másnapján: A világ karácsonyi dekorációjának 60%-a egy kínai faluban készül, ahol szorgos manók helyett bevándorolók dolgoznak, akik közül sokan azt sem tudják pontosan mi is az a Karácsony.

Az Északi-sarktól több ezer kilométerre, a kínai Zhejiang tartományban található az igazi karácsonyi falu, ahol szorgos manók helyett főleg bevándoroló munkások készítik a világ 60%-ának szánt ünnepi csecsebecséket. Hópehely vagy fenyőfa egy szál se, sőt a dolgozók között sokan még azt sem tudják pontosan, mi is az a Karácsony.

fotó: Toby Smith

fotó: Toby Smith

A Yiwu névre hallgató település csupán pár órányi vonatútra van Sanghajtól és már évek óta a föld leghatékonyabb karácsony manufaktúrájának számít. A kezdeti 6 gyár mára több mint 600 üzemre duzzadt, köszönhetően a karácsonyi termékek iránti növekvő keresletnek. A falu a világ ünnepi díszeinek több mint 60%-át termeli meg, míg Kínában a dekorációk 90%-a garantáltan Yiwuból kerül ki.

fotó: Toby Smith

fotó: Toby Smith

A település nem is állhatna messzebb az idilli műhely képétől. A manókat itt elsősorban migráns munkások helyettesítik, akik naponta 12 órát güriznek szörnyű körülmények között havi 300 és 500 dolláros fizetésekért. Az Unknown Fields Division nevű szervezet úgy döntött, hogy lerántja a leplet és Toby Smith fotóssal karöltve Kínába utaztak, hogy a világ elé tárják az igazi „Lappföldet”.

Ottlétük alatt dokumentálták a munkások gyárban töltött idejét, így többek között egy apa-fiú hétköznapjait is megismerheti a közönség. Wei és édesapja napi 10 órát robotolnak, hogy naponta 5000 piros hópelyhet gyártsanak csekélyke fizetésért. A színezéshez használt piros por egész nap a levegőben szállingózik és a két férfi maszkok segítségével próbálja csökkenteni a belégzés mértékét.

fotó: Toby Smith

fotó: Toby Smith

fotó: Toby Smith

fotó: Toby Smith

Toby Smith fotográfus a projekt után elmesélte, hogy a gyár egészségügyi és biztonsági szempontból is veszélyes, a munkásoknak naponta rengeteg káros vegyi anyaggal kell érintkezniük és a technológiai megoldások is erősen kritizálhatóak.

fotó: Toby Smith

fotó: Toby Smith

A számos negatívum mellett a fényképész azért pozitívumokat is felfedezett:

A közösség, a munkaórák és az általános atmoszféra sokkal kellemesebb, mint bármely másik gyárban, ahol eddig megfordultam.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top