+ művészet & politika

Több mint 20 szervezet tiltakozik a Hóman-szobor ellen

Hóman Bálint

A Szépírók Társasága több mint 20 másik kulturális és civil szervezettel közösen tiltakozik az ellen, hogy Székesfehérváron Hóman Bálintnak készülnek szobrot állítani.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a A Szépírók Társasága nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a faji polgárháború egyik szítójának szobrot állítsanak Székesfehérváron.

Tiltakozunk az ellen, hogy a Horthy-korszak faji polgárháborújának egyik szítója, Hóman Bálint születése 130. évfordulóján, december 29-én szobrot kapjon Székesfehérváron az Igazságügyi Minisztérium, a kormánypárti polgármester és a városi képviselőtestület támogatásával!

– olvasható a közleményben. A Szépírók Társasága több mint 20 másik kulturális és civil szervezettel közösen tiltakozik az ellen, hogy Székesfehérváron Hóman Bálintnak készülnek szobrot állítani. A december 4-ei kerekasztal-beszélgetés és felolvasás ehhez a tiltakozáshoz kapcsolódik, és a Fugában (1052. Petőfi Sándor utca 5) kerül megrendezésre.
A Hóman-szobor: kinek mi köze hozzá? című beszélgetés témája a szoborállítás tervének szélesebb kontextusa: hogyan illeszkedik az elmúlt évtizedek emlékezetpolitikájához, kinek lehet beleszólása a köztéri szobrászatba, kit kell képviselnie egy szobornak, emlékműnek, illetve miért gondolták a Szépírók, hogy tiltakozniuk kell pont emiatt.
Résztvevők: Konok Péter történész, Kovács M. Mária történész, Miklósi László történelemtanár, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, Gács Anna kritikus, a Szépírók Társaságának elnöke;
Moderátor: Révész Sándor
A második, Én kinek állítanék szobrot? című részben írók olvassák fel erre az alkalomra írt szövegüket.
– Résztvevők: Balla Zsófia, Forgách András, Kántor Péter, Kiss Noémi, Nyáry Krisztián, Pályi András, Szilágyi Ákos, Tompa Andrea. 

Zene: Darvas Kristóf.
Az estet kötetlen beszélgetés zárja az aláíró szervezetek és a közönség részvételével.

A tiltakozás teljes szövege itt olvasható el.

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/722595991209068/

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top