+ Film

Antonio Banderas beköltözik a magyar mozikba

Antonio Banderas

Tizenkét spanyol alkotást, köztük öt Antonio Banderas-filmet tekinthetnek meg a nézők december 2. és 7. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban a spanyol filmhéten.

Tizenkét spanyol alkotást, köztük öt Antonio Banderas-filmet tekinthetnek meg a nézők december 2. és 7. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban a spanyol filmhéten.A Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet által szervezett eseményen változatos műfajú kortárs alkotásokat, valamint a Spanyol Filmakadémia életműdíjával kitüntetett Antonio Banderas tiszteletére öt, Magyarországon kevéssé ismert Banderas-filmet mutatnak be. Ezeket spanyol nyelven, magyar felirattal, valamint angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik – közölte az Uránia Nemzeti Filmszínház pénteken.

A nyitó díszvetítésen, december 2-án Daniel Monzón El Nino című thrillere látható. A film két fiatal történetét meséli el, akik a kábítószer-kereskedelem világában szeretnének szerencsét próbálni a Gibraltár-szorosban.

Az Antonio Banderas-retrospektívet a negyvenes években játszódó A fáraó udvara (1985) című musical nyitja, amely egy amatőr színtársulat botrányos előadásának történetét dolgozza fel. A gyilkolás öröme (1988) című krimi-thriller egy fiatal matematika tanár és egy drogdíler találkozásáról szól, akik közös tulajdonságot fedeznek fel egymásban. A Széllel szemben (1990) két testvér vérfertőző kapcsolatáról mesél, a Ha azt mondják, elestem a harcban (1989) című filmben egy nővér és egy orvos idézi fel emlékeit. A retrospektív sorozat utolsó filmje az Antonio Banderas által rendezett Forró zápor (2006).

A kortárs spanyol filmek összeállításában látható lesz Miguel Alcantud Fekete gyémántok című alkotása, amelyben egy tehetségkutató felfedez két fiatal sportolót a nyugat-afrikai Maliban és meggyőzi őket, utazzanak vele Spanyolországba. Rodrigo Sorogoyen Stockholm című romantikus drámája egyetlen éjszaka alatt játszódik, és egy kapcsolat kibontakozását ábrázolja. Neus Ballús a Járvány című különös hangulatú filmje a nézőket Barcelona környékére kalauzolja, ahol öt átlagos, mégsem hétköznapi karakter találkozik.
Enrique Urbizu Nincs kegyelem című thrillerében egy madridi rendőrfelügyelő hármas gyilkosságba keveredik, és úgy dönt, végez az egyetlen szemtanúval. David Trueba Könnyű csukott szemmel élni című vígjátékában a Beatles-rajongó angoltanár megtudja, hogy John Lennon Almeriában forgatja új filmjét, ezért elindul, hogy élőben láthassa példaképét.

A spanyol filmhét december 7-én egy magyar vonatkozású alkotás vetítésével zárul. Az Angel Sans Briz válaszútja című dokumentumfilmből az érdeklődők megismerhetik a spanyol diplomata történetét, aki a második világháború alatt Budapesten kidolgozott egy tervet a zsidók megmentésére. Az általa kiállított okmányok  5500 emberen segítettek. A Miniszterelnökség támogatásával megvalósuló vetítésen jelen lesz a film rendezője, José Alejandro González Baztán is. A dokumentumfilmet először mutatják be Magyarországon.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top