+ Film

25 év után újra magyar film a független filmek Oscarján

Saul fia

Az Independent Spirit Awards díjesélyesei között legutóbb 25 éve szerepelt magyar alkotás, Szabó István Hanussen című filmje került az öt jelölt közé a legjobb külföldi film mezőnyében.

A Saul fia jelölést kapott a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards legjobb külföldi film kategóriájában. Magyar rendező filmje legutóbb 25 éve került a rangos díj közelébe.

A 31. Independent Spirit Awards jelöltjeit kedden hozták nyilvánosságra Los Angelesben. A filmalap támogatásával Nemes Jeles László rendezésében készült magyar mozifilmet a függetleneket tömörítő szervezet bizottsága jelölte a legjobb külföldi film díjára, az elkövetkezendő hetekben a tagok szavazás útján döntenek a kategória győzteséről.

A Saul fiát november elején a legjobb külföldi film kategóriában a Brit Független Filmdíjra (BIFA) is jelölték. A Saul fia az első magyar film, amely jelölést kapott a brit díjra.

Az Independent Spirit Awards díjesélyesei között legutóbb 25 éve szerepelt magyar alkotás, Szabó István Hanussen című filmje került az öt jelölt közé a legjobb külföldi film mezőnyében. A kategória díját az elmúlt években az Ida (Pawel Pawlikowski) című lengyel, az Adél élete (Abdellatif Kechiche) és a Szerelem (Michael Haneke) című francia, a Nader és Simin – Egy elválás története (Asghar Farhadi) című iráni és A király beszéde (Tom Hopper) című brit film nyerte el.

A Saul fia májusban a cannes-i filmfesztiválon megkapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt, a nemzetközi forgalmazási jogok értékesítésével megbízott Films Distribution 73 ország forgalmazójának értékesítette a produkciót.

Nemes Jeles első nagyjátékfilmje, amely világszerte számos filmfesztiválon sikert aratott, Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A holokausztdrámát Magyarországon már több mint 90 ezer néző látta, a francia mozikban két hét alatt több mint százezren nézték meg, az amerikai mozik december 18-án tűzik műsorra – emlékeztetett a filmalap.

A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült a filmalap támogatásával, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top