+ Építészet

Titkos pogány bazilikát nyitottak meg a föld alatt

pogány

A freskókon ábrázolt jelenetek között látható Szapphó ógörög költőnő, amint öngyilkosságot követ el: leveti magát egy szikláról, valamint Ganümédész elrablása is.

Az ókori épületekben gazdag Rómában is ritka régészeti leletnek számít az a bazilika, amelyet évtizedek óta tartó restaurálás után a nagyközönség előtt is megnyitottak.

A római Porta Maggiore egykori városkapunál talált pogány bazilikát az 1. század első évtizedeiben emelték a Statilius család birtokán. A „titkos” bazilika eredetileg is a föld alatt épült. A feltételezések szerint a püthagoreus filozófiai iskola és kultusz szentélyeként vagy temetkezési helyként is szolgált.

A bazilikát a modern útburkolat alatt hét méteres mélységben találták meg még 1917-ben a Rómát és Cassino városával összekötő vasútvonal építésekor. Azóta sikerült kiásni a bazilika téglatest alakú nagytermét, előcsarnokát, valamint az ehhez vezető folyosó egy részét.

A bazilika kincsei a színes freskókkal és fehér stukkókkal díszített falak és mennyezetborítások. A freskókon ábrázolt jelenetek között látható Szapphó ógörög költőnő, amint öngyilkosságot követ el: leveti magát egy szikláról, valamint Ganümédész elrablása is.

A bazilika Nero császárnak a szintén az 1. században épített palotájára (Domus Aurea) vagy a Forum Romanumon titkos, föld alatti folyosójára (cryptoporticus) emlékeztet. Előzetes foglalással minden hónap első és utolsó vasárnapján látogatható, egyelőre olasz nyelvű vezetéssel.

Sárközy Júlia

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top