+ Képzőművészet

Új időszámítás kezdődik a szentendrei múzeumban

új intézményi koncepció egyik legfontosabb célja, hogy a képzőművészet hangsúlyosabbá tételével és kiemelkedő projektek megvalósításával Szentendre újra meghatározó művészeti központtá váljon.

Új szervezeti rendszerben, megújult arculattal és művészeti koncepcióval működik jövő elejétől a szentendrei Ferenczy Múzeum, melynek a neve is megváltozik: az intézményrendszer új elnevezése Ferenczy Múzeumi Centrum lesz – jelentette be pénteken Gulyás Gábor, az intézmény vezetője Szentendrén.

Gulyás Gábor a most felújított Czóbel Béla Múzeumban tartott sajtótájékoztatóján elmondta azt is:

Az új struktúrában tovább működő, számos szentendrei múzeumot és kiállítóhelyet összefogó centrum és az új intézményi koncepció egyik legfontosabb célja, hogy a képzőművészet hangsúlyosabbá tételével és kiemelkedő projektek megvalósításával Szentendre újra meghatározó művészeti központtá váljon.

untitled

A tervek szerint január 1-jétől felálló Ferenczy Múzeumi Centrum elsősorban a szentendrei múzeumokra koncentrál és azokat hangolja össze. Az újfajta működéshez új szervezeti és működési szabályzat készült, s a két legfontosabb változás, hogy a régészet és a képzőművészet főosztályként működik tovább, valamint létrejön két új szervezeti egység: az irodalmi, illetve a kommunikációs osztály.

A szerkezeti változások látványos arculatváltással párosulnak – emelte ki Gulyás Gábor, aki szerint az arculati elemek erősítik az intézmények autonómiáját, demonstrálják azok összetartozását.

Több mint húsz új kiállítást rendeznek a következő évben – jelentette be a vezető. A jövő évtől a Ferenczy Múzeum épületében lesz egy új időszaki kiállítóterem is, ahol szentendrei művészek legújabb műveivel találkozhat a közönség. A múzeum egyik legnagyobb vállalkozása egy szentendrei gyűjteményi tárlat lesz, amely a zárást követően több rangos hazai és külföldi kiállítóhelyen is megfordul majd.

fgjnhj

Az új koncepciónak megfelelően Szentendrén is lesznek nemzetközi kortárs tárlatok, többek között az idei Velencei Biennále japán pavilonjának kiállítása, Csiharu Siota Kulcs a kézben című projektje, az argentin nemzeti pavilonból Juan Carlo Distéfano drámai plasztikái vagy az amerikai Madeline Stillwell videómunkái és a szlovák Jana Zelibska művei.

A jövő év legnagyobb vállalkozása az Art Capital.

Szerinte az évente megrendezendő biennálén és fesztiválon félszáznál is több, egymáshoz tematikusan kapcsolódó kiállítással, számos társművészeti programmal találkozhat majd a közönség, s az esemény nemcsak Magyarországon egyedülálló, de nemzetközi szempontból is jelentős.

dghbh

A városban lévő múzeumok és kiállítóhelyek épületeinek állaga a legtöbb esetben nem megfelelő, s a múzeum kidolgozott egy felújítási koncepciót, amelyhez anyagi forrást keresnek. A koncepció része a Szentendrei Képtár építészeti és energetikai rekonstrukciója, a MűvészetMalom átépítésének befejezése és korrekciója, valamint a „kismúzeumok” felújítása.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top