+ Történelem

Rejtélyes ókori társasjátékot találtak egy kínai sírban

Csingcsou városa

A kutatók egy csontvázat is megtaláltak egy aknában, amely feltételezésük szerint az egyik sírrablóé lelhetett.

1500 éves, rejtélyes társasjáték darabjaira bukkantak régészek egy kifosztott, 2300 éves sírban a kínai Csingcsou városa közelében.

Állatfogból készült, 14 oldalú dobókockát, 21 négyszögletes, számokkal ellátott bábut és a valamikor a játékasztal részét képező, törött csempét leltek fel. A Chinese Cultural Relics folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csempét két szem díszítette, amelyeket felhős-viharos minták öveztek. A kutatók egy csontvázat is megtaláltak egy aknában, amely feltételezésük szerint az egyik sírrablóé lelhetett.

A dobókocka tizenkét oldalát 1-től 6-ig számozták be a pecsétírásként ismert, ókori kínai írásjelekkel. Mindegyik szám kétszer szerepel a kockán, két oldala pedig üres. A kutatók szerint a tárgyak a „po”, vagy „liupo” néven ismert játék részét képezhették. A szakemberek bizonytalanok a pontos szabályokat illetően, hiszen a társasjátékot 1500 éve nem játsszák, a szabályok azóta megváltozhattak.

A sírban magában két nagyméretű, a temetkezési kamrába tartó lépcsőhöz vezető feljáró található. A sír mellett öt, sírmellékleteket tartalmazó üreget is felleltek. Az ókorban a 100 méter hosszú sírt mára elpusztított sírdomb fedte.

Elkészültekor Kína számos államra tagolódott, amelyek gyakran bocsátkoztak harcokba egymással. A régészek úgy hiszik, a sírt Csi állam arisztokratáinak építették.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top