+ Irodalom

Vajon mit dobnak a szemétbe a magyar írók?

Jókai Anna kritizálja a kormányt

Kortárs írók személyes tárgyaikhoz fűződő viszonya adja a fő témáját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Tárgyeset című új programsorozatának, amelynek első vendége hétfőn este Jókai Anna kétszeres Kossuth-díjas írónő lesz.

Kortárs írók személyes tárgyaikhoz fűződő viszonya adja a fő témáját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Tárgyeset című új programsorozatának, amelynek első vendége hétfőn este Jókai Anna kétszeres Kossuth-díjas írónő lesz.

E. Csorba Csilla főigazgató szerint sokan nem tudják, hogy a PIM jelentős gyűjteményt, relikviatárat tart fenn írók és költők olyan személyes használati és értéktárgyaiból – egyebek mellett ékszerekből, bútorokból, ruhaneműkből és írókellékekből -, amelyekhez különleges kapcsolat fűzte eredeti tulajdonosaikat, és amelyek olykor „beköltöztek” egy-egy „általuk inspirált irodalmi alkotásba”. Utóbbira jó példa Jókai Mórnak az intézményben található teljes tárgyi hagyatéka, amelynek darabjai komoly hatást gyakoroltak a nagy 19. századi író műveinek megszületésére.

Vannak olyanok, akik mániákusan mindent kidobnak, kiüresítik a lakásukat, így vallanak a tárgyakhoz való viszonyukról

– mondta E. Csorba Csilla.

A beszélgetések alkalmával a szervezők szándéka szerint némi betekintést nyerhetnek az érdeklődők egy-egy szerző magánéletébe, hétköznapi életkörülményeibe, életmódjába és lakberendezési szokásaiba is. Az elmúlt évtizedben a múzeum kortárs íróktól, költőktől is kért tárgyakat gyűjteményébe, a hétfőn induló sorozattal ezt a gyakorlatot szeretnék ismét feleleveníteni amellett, hogy rámutatnak, mekkora szerepet játszhat irodalmi művek megírásakor az a tárgyi környezet, amelyben a szerzők alkotnak.

Az első alkalom vendége a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Jókai Anna lesz, akitől a múzeumnak még nincs tárgya a relikviatárban. A kortárs írónőt Liptay Katalin irodalmi szerkesztő fogja kérdezni a személyes tárgyaihoz fűződő kapcsolatáról. A sorozat ezt követően 2016-ban folytatódik, az év folyamán hat alkalmat terveznek, és szeretnék vendégként meghívni Tóth Krisztinát, Tolnai Ottót, Darvas Lászlót, Márton Lászlót és Kemény Istvánt is – mondta el E. Csorba Csilla.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top