+ Zene

A Kerekes Band Nobel-díjat érdemelne

kerekes band

November 28-án az A38 hajón ad jubileumi koncertet a Kerekes Band. Nagy Feró és Barsi Csaba, a két vendég jól tükrözi a zenekar 20 évét, a lázadást, a pimaszságot, valamint a magyar népzene, néptánc iránti elkötelezettséget.

November 28-án az A38 hajón ad jubileumi koncertet a Kerekes Band. Nagy Feró és Barsi Csaba, a két vendég jól tükrözi a zenekar 20 évét, a lázadást, a pimaszságot, valamint a magyar népzene, néptánc iránti elkötelezettséget.

A két évtizedes évforduló alkalmából zenészek, barátok – Fábián Juli, Sebő Ferenc, Kelemen László, KRSA, Török Ádám, Berecz István, Mégötlövés, Dr, Máriás – köszöntik az 1995 óta egyre nagyobb hazai és nemzetközi sikereket elérő együttest. A videóköszöntésben hatalmas, csattogó kerekes ostorként és a hibridtechnológia Nobel-díj esélyeseként emlegetett Kerekes Band november 28-án, az A38 hajón ad jubileumi koncertet, a közönséggel együtt ünnepli 20. születésnapját.

Fehér Viktor, a csapat egyik zenésze a Kerekes Bandről:

A vidéki táncházak underground világából eljutni a külföldi fesztiválok nagyszínpadáig csak iskola utáni álmodozásnak tűnt 20 évvel ezelőtt. A népzene akkor is rétegműfaj volt, és még hangszereink erősítése is problémát jelentett. Miközben a legtöbben szkeptikusan figyeltek, mi mindent magunknak alakítottunk ki: a hangzástól a image-ig és a kiadóalapításig. Idén 20 éves a Kerekes Band, de a Csángó Boogie még mindig töretlenül vágtat a magyar rónán.

A Kerekes együttes 1995-ben alakult Egerben. A kezdeti éveket az autentikus népzene gyűjtésével, tanulásával töltötték, és közel tíz évig tartottak táncházakat országszerte. Ezekből az időkből valók a moldvai és gyimesi népzenét tartalmazó lemezek. 2006-ban jelent meg első albumuk Kerekes Band néven, mely már az autentikus népzenétől eltávolodva önálló szerzeményeket tartalmaz. A zenekar máig alapérvényű Pimasz című lemezét a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemeze közé. A Pimasz azóta arany és platinalemez lett, és elindította a zenekart az országos és nemzetközi hírnév felé. Európa szinte valamennyi országában játszottak, az itthoni fesztiválokon pedig szinte állandó fellépők. A zenekar ismertségét tovább emelte a szintén aranylemezes What The Folk?! album, mely meghozta a Kerekes Band számára az első Fonogram-díjat és az első rádiós slágert. A második Fonogram-díjat a Folklore Man kapta, hogy aztán egy élő koncertlemezzel is jelentkezzenek Live at A38 címmel.

A Kerekes Band zenéje két magyar filmben is hallható, és az elismerések sem maradtak el a zenekar életéből. Fehér Zsombor, a zenekar vezetője megkapta a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést; 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé, majd a zenekar megyei Príma-díjat szerzett.

A sztárok születésnapi köszöntője, amelyben DrMáriás azt is elmondja, szerinte a zenekar Nobel-díjra érdemes:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top