+ Képzőművészet

A nacionalizmus a legerősebb a vizualitásban

nacionalizmus

A nacionalizmus képeken, jeleken, szimbólumokon, mítoszokon keresztül mutatkozik meg, és jelen van a kollektív vágyakban, álmokban, fantáziákban is.

A Kiscelli Múzeumban és az óbudai Budapest Galériában október 27-én nyílt tárlaton 39 közép- és kelet-európai kortárs művész munkái szerepelnek. A kiállítás kurátorának, András Editnek sikerült olyan nemzetközi sztárokat is megnyerni, akik első ízben ezen a kiállításon jelennek meg Magyarországon.

nacionalizmus

A kiállítás elsősorban a nemzeti képzelet tárgyára, tartalmára kíváncsi, s abból indul ki, hogy a politikai mozgalmak közül a nacionalizmus kötődik legerősebben a vizualitáshoz: képeken, jeleken, szimbólumokon, mítoszokon keresztül mutatkozik meg, és jelen van a kollektív vágyakban, álmokban, fantáziákban is.

nacionalizmus

A kiállító művészek aktív és kritikus állampolgárként részt vesznek a „képzelt közösségek” jelentésének értelmezésében. Szimbolikus hatalmuk segítségével magánképzeteikben újragondolják a nemzet fogalmát, s kiutat mutatnak a kirekesztő nemzetkoncepciókból, amikor a látogatók számára a nemzeti kötelék nyitott, befogadó értelmezését nyújtják.

nacionalizmus nacionalizmus nacionalizmus

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top