+ Design

Megvannak a rangos művészeti díj győztesei

Idén ők nyerték el a művészeti díjat.

Makai Mira Dalma, Kaszás Tamás és Tibor Zsolt az idei Esterházy Művészeti Díj «sponsored by UNIQA» díjazottjai. A független szakmai zsűri által a második fordulóba beválasztott huszonegy művész műveiből megrendezett, „Magyar Kortárs Festészet” címet viselő kiállítást a nagyközönség 2015. november 13-tól 2016. január 3-ig tekintheti meg a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky termében.

A 2009 tavaszán alapított és kétévente meghirdetésre kerülő Esterházy Művészeti Díjat «sponsored by UNIQA» Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója,  Othmar Michl, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója nyújtották át a győzteseknek 2015. november 12-én a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A független szakmai zsűri tagjai – Sandro Droschl, Niklai Judit, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Manfred Wiplinger és Vitus Weh valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Dr. Ottrubay István és a díj főszponzora, az UNIQA részéről Othmar Michl – kétlépcsős kiválasztási rendszerben, többszörös szakmai eszmecsere eredményeként,  297 pályázóból választották ki a győzteseket és a kiállító 21 művészt.

jojo

Az összesen 15.000 euró értékű díj egyenlő arányban oszlik meg a három idei győztes, Makai Mira Dalma, Kaszás Tamás és Tibor Zsolt között.

Makai Mira Dalmáról, (született 1990-ben Budapesten, Budapesten él) Vitus Weh zsűritag:

„Makai Mira színes mázú kerámiái úgy ragyognak a megvilágított vitrinekben, mint pompás korallok a víz alatt, valóságuk azonban mégsem kézzelfogható. Azt, hogy e tárgyak esetében ugyanakkor egész egyszerűen festészetről van szó a háromdimenziós térben, a mögéjük támasztott vászon jelzi, amely a kerámiákhoz hasonlóan színpompás és mozgalmas, mindenekelőtt azonban megfoghatatlanul elevenen megfestett absztrakt térábrázolás.“

Kaszás Tamásról, (született 1976-ban Dunaújvárosban, Szigetmonostoron él) Manfred Wiplinger zsűritag:

„Kaszás Tamás munkáiban az orosz konstruktivizmus, a Bauhaus vagy a De Stijl modernizmusával foglalkozik. Ezeknek az építészeti irányzatoknak az volt a célja, hogy esztétikai szemléletváltás segítségével megváltoztassák a társadalmat. Az „Animal Farm” című projektjében Kaszás ezt az átfogó gondolatot az állatvilágra viszi át. A fakereskedelem kezdetével sok madár nem talált megfelelő fészkelőhelyet, így egész fajok tűntek el. Ebből kiindulva vonatkoztatta Kaszás az esztétikai avantgárd ötletét madárházakra, és e projektet folytatja a tarka Bauhaus stílusú méhkasokkal („Bee Education Center”).”

Tibor Zsoltról, (született 1973-ban Budapesten, Bécsben él) Manfred Wiplinger zsűritag:

„Tibor Zsolt rajzai és festményei tele vannak az őt körülvevő tárgyakra, személyekre és helyekre vonatkozó utalásokkal. A rajz egy ikonografikusan összekapcsolt kaleidoszkóp alapját jelenti. Tibor ironikus játék keretében szövi a hétköznapi felszínes látásmódok, valamint a képi és mentális szokások leképeződésének narratív hálózatát.”

A huszonegy kiállító művész – Barta Bence, Batykó Róbert, Bernáth Dániel, Bozi Anna, Csákány István, Fridvalszki Márk, Galambos Áron, Haász Katalin, Juhász Dóra, Kaszás Tamás, Kiss Adrian, Makai Mira Dalma, Nagy Imre, Rudas Klára, Szentesi Csaba, Szinyova Gergő, Tarr Hajnalka, Tibor Zsolt, Tranker Kata, Ulbert Ádám, Vécsei Júlia – alkotásait 2015. november 13-tól 2016. január 3-ig tekintheti meg a nagyközönség a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky termében.

jo1

A 2009-ben megalapított díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, három, 45 év alatti képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal lehet indulni.

“Az alapítvány a kortárs művészeteket támogató NOW – Esterházy Contemporary elnevezésű projekttel modern formában viszi tovább az Esterházy hercegek négy évszázadon keresztül folytatott művészetpártoló tevékenységét. A különböző témákat, helyszíneket és kontextusokat kiemelő művek támogatása lehetővé teszi számunkra a művészetek és a régió fejlődésének elősegítését, valamint a dinasztia régi hagyományainak aktuális formában való folytatását. Ennek egyik eleme az a határokon átívelő dialógus is, amely többek között az Esterházy Művészeti Díjban realizálódik. A díj megalapításában az UNIQA Biztosító működött közre, nyereménye összesen 15.000 euró. 2015-ben negyedik alkalommal adtuk át a díjat Budapesten.” – nyilatkozta Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója.

„Az UNIQA neve hosszú évek óta összefonódik a művészettel és a művészetek támogatásával. Az UNIQA Ausztria legnagyobb Biztosító társaságaként,  ebben  a szellemben támogatja a képzőművészetet és meggyőződése, hogy ezzel a tevékenységével jelentősen hozzájárul a magas minőségű kortárs képzőművészet fejlődéséhez. Ez az elv érvényesül az Esterházy Művészeti Díjban való szerepvállalásában is.” – nyilatkozta Othmar Michl, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

Az UNIQA szponzorálási stratégiája nem egyszerű pénzügyi konstrukcióban testesül meg, hanem közép- és hosszú távú partnerségeken alapszik. Az így létrejött szponzori partneri kapcsolatokban az UNIQA mindig törekszik az egyedi és pontosan meghatározott igényeket felvonultató és előre kidolgozott együttműködésekre.

Kreativitás, precizitás, egyediség, humanitás, kezdeményezőkézség, ambíció és csapatszellem – ezen értékek érvényesülnek minden kulturális megmozdulásban, ugyanakkor ezek az értékek száz százalékban egybecsengenek az UNIQA által elfogadott értékekkel, és egyben alapját képzik annak a teljesítménynek, melynek eredményeként a munkatársak nap mint nap hozzájárulnak az ügyfelek biztonságának megteremtéséhez.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top