+ Média

Kémkedés miatt bukhatott le az orosz újságíró

orosz újságíró

Az okok, amelyek Alexandr Kuranov újságírói akkreditációja meghosszabbításának elutasításához vezettek, az állambiztonsági törvény szerint titkosak.

Nem hosszabbította meg Alexandr Kuranov orosz tudósító csehországi akkreditációját a prágai külügyminisztérium.  A döntés okát a külügyminisztérium nem közölte.  A Neovlivni.cz cseh hírportál szerint hasonló lépéseket akkor szokott alkalmazni egy állam, ha az újságírót kémtevékenységgel gyanúsítják.

Kuranov a RIA Novosztyi hírügynökségnek és a Russia Today médiacsoportnak dolgozott, csehországi akkreditációja augusztusban járt le.

Az okok, amelyek Alexandr Kuranov újságírói akkreditációja meghosszabbításának elutasításához vezettek, az állambiztonsági törvény szerint titkosak. Azt azonban meg tudjuk erősíteni, hogy a Cseh Köztársaság külügyminisztériuma elutasította Kuranov kérését az akkreditáció meghosszabbítására

– közölte a prágai külügyminisztérium.

A cseh külügyminisztérium egy évre szóló akkreditációkat ad a külföldi médiának dolgozó újságírók számára, amely azután meghosszabbítható. Az akkreditáció, illetve meghosszabbítása azonban nem automatikus.

Csehország és Oroszország az utóbbi években kölcsönösen több diplomatát is kiutasítottak, de az újságírók kiutasítása, illetve akkreditációjuk meghosszabbításának elutasítása jóval ritkább.

2010-ben például az orosz külügyminisztérium nem hosszabbította meg Josef Pazderka, a Cseh Televízió tudósítójának akkreditációját. A prágai média úgy tudja: ez válaszlépés volt azért, hogy Prága nem hosszabbította meg Vlagyimir Szilkin orosz újságíró csehországi működését.

Hasonló esetre került sor 2006-ban, amikor a prágai döntés következtében Leonyid Szviridov, a RIA Novosztyi tudósítója kényszerült csehországi tevékenységének beszüntetésére. Ezt követően Moszkva Jan Molácek, a Cseh Televízió moszkvai tudósítója akkreditációjának meghosszabbítását utasította el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top