+ Irodalom

Bárki elolvashatja a nemrég felfedezett Shelley-verset

étrend

Az Oxfordi Egyetem vásárolta meg Percy Bysshe Shelley egy közelmúltban újrafelfedezett röpiratát, amely az angol romantikus költő egy versét is tartalmazza.

Az Oxfordi Egyetem vásárolta meg Percy Bysshe Shelley egy közelmúltban újrafelfedezett röpiratát, amely az angol romantikus költő egy versét is tartalmazza.

A Poetical Essay On The Existing State Of Things (Költői esszé a dolgok létező állapotáról) című pamflet az egyetem Bodleian könyvtárának tizenkétmilliomodik kötete. A húszoldalas röpirat, amely az egyetlen ismert fennmaradt példány, az interneten is elérhető lesz.

Shelley 1810 és 1811 között, első egyetemi éve alatt írta a művet, amelyben a sajtó rossz célra való használatának, a hibásan működő politikai intézményeknek és a háború globális hatásainak témáit boncolgatja. Az Oxfordban nyomtatott röpiratot, amely egy tízoldalas, 172 soros költeményt is tartalmaz, „egy úriember az Oxfordi Egyetemről” álnéven publikálta a költő.

…Percy Bysshe Shelley – aki közismerten fellépett az alacsonyabb társadalmi réteget ért támadások ellen – 1810-ben, nem sokkal az Oxfordi Egyetem befejezése után rendszeresen kihagyta a húst az étrendjéből. Shelley hitt a lélekvándorlásban és félt, hogy lelke rossz sorsa jut, amennyiben továbbra is állatokkal táplálkozik. Első feleségével, Harriet Westbrookkal megrögzött “növényevők” voltak és bár Shelley életének későbbi szakaszában a hús ismét megjelent, ennek ellenére gyakran tekintik őt az első híres vegetáriánusnak.

Az írást csak ötven évvel a halála után tulajdonították Shelleynek és 2006-ban egy magángyűjteményben bukkantak rá. Az egyetem nem árulta el, hogy mennyit fizetett a dokumentumért – adta hírül a BBC News.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top