+ művészet & politika

Hitler-fej került elő egy ásatáson

A gdanski Nemzeti Múzeum kertjében egy több mint fél méter magas, 80 kilós márványszobrot találtak, amit Hitler kedvenc szobrásza, Josef Thorak készített a náci vezérről.

A gdanski Nemzeti Múzeum kertjében egy több mint fél méter magas, 80 kilós márványszobrot találtak, amit Hitler kedvenc szobrásza, Josef Thorak készített a náci vezérről.

A márványfejbe szombaton akadt bele a múzeumi felújításokat végző kotrógép. A jó állapotban fennmaradt mű alapzatán látható felirat az 1942-es keltezést és Josef Thorak aláírását tartalmazza.  Az osztrák származású Thorak – Arno Breker szobrásszal együtt – Hitler kedvenc művésze volt. Neve a Goebbels és Hitler által összeállított, a harmadik birodalom legjelentősebb művészeinek neveit tartalmazó listán szerepelt. A náci vezér óriási műhelyt létesített Thorak számára, melyben a birodalom fontos épületeit díszítő monumentális szobrok készültek. Ott alkották többek között az 1936-as olimpiai játékokra a berlini stadion bokszolót ábrázoló szobrát.

A szobrászt a háború után megfosztották szerzői jogaitól, megtiltották, hogy tovább alkosson. Az 1952-ben elhunyt Thorak négy művét találták meg eddig Lengyelországban. Lech Lopuski, a gdanski múzeum kurátora az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban úgy értékelte:

A mű kétségtelenül ideologikus, szerzője azonban nagyon jó művész, akinek nem sok műve maradt fenn.

Lopuski arról tájékoztatta a sajtót, hogy a leletet – amelynek részletesebb története egyelőre ismeretlen – a múzeum katalogizálja és megőrzi. Lehetséges, hogy később a második világháború történetét bemutató, Gdanskban épülő múzeumnak adják kölcsön.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top