+ Film

Megelevenedik a nemzetközi siker kapujában álló magyar regény

Gárdos Péter

Mi a közös egy szerelmi történetben és a Hősök Terében? A Hősök Tere és a Libri Könyvkiadó közös estjén reményeink szerint megelevenedik egy regény: egy család története, a valóság és a szemléletváltás ereje. A főszerepben: Gárdos Péter és a Hajnali láz.

Mi a közös egy szerelmi történetben és a Hősök Terében? A Hősök Tere és a Libri Könyvkiadó közös estjén reményeink szerint megelevenedik egy regény: egy család története, a valóság és a szemléletváltás ereje.

Idén újra megjelent Gárdos Péter Hajnali láz című regénye. Ahogy maga az író fogalmazott, ez a könyv – és a mű alapján készült film – az élet szerelmes regénye. Varázslatos történet arról, hogy hogyan lehet egy kétségbeejtően reménytelen szituációban is a pozitívra koncentrálni és hinni a változásban, sőt tenni is érte. A Hősök Tere Kezdeményezés egyik fő célja pont az, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, mindig van lehetőség a változásra, fejlődésre és hogy mi magunk vagyunk azok, akik tehetünk ezért.

A Hősök Tere Kezdeményezés és a Libri Könyvkiadó közös estéjén beszélgetünk az alkotóval, a regény egyik főszereplőjével, Lilivel, aki nem más, mint Gárdos Péter édesanyja, Bíró Ágnes. A beszélgetőtárs Orosz Györgyi, a Hősök Tere egyik alapítója. A szereplőktől kérdezni is lehet majd. Az estén részletek is elhangoznak a Hajnali láz című nagysikerű regényből, valamint bemutatunk eredeti leveleket, korabeli dokumentumokból. A beszélgetés után Gárdos Péter dedikál a helyszínen.

Gárdos Péter egy dokumentumfilmet is forgatott édesanyjáról, erről így nyilatkozott a Librariusnak:

Amikor nagyon reménytelennek tetszett ez a film, akkor úgy gondoltam, hogy fontos lenne összegezni azt, amit szilánkokban gyűjtöttem össze az idők során az elbeszéléseiből. Elhatároztam, hogy egy olyan dokumentumfilmet készítek, ahol egy pillanatra sem áll le a kamera. Úgy kezdődik, hogy megkérdezem, hogy jól érzed magad, elkezdhetjük?, aztán meg sem állunk egészen addig, amíg megkérdezem, hogy mindent elmondtál, amit akartál? Az történt, hogy a mamám időnként teljesen elfeledkezett a kameráról, rólam, az egész hóbelevancról, ami körülvesz egy forgatást. Zokogni kezdett, hirtelen azt sem tudta, hogy hol van, majd az ocsúdás után folytatta: ezek lettek a legautentikusabb pillanatai a riportnak.

Gárdos Péter regényét öt évvel első magyarországi megjelenése után a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedezték. A Publishers Weekly és a Booktrade által az idei Londoni Könyvvásár legfontosabb könyvének tartott Hajnali láz külföldi jogaiért a világ vezető kiadói versengtek. Eddig 30 kiadó vette meg a fordítási jogokat. Szinte valamennyi európai nyelven hamarosan megjelenik a Hajnali láz, emellett olyan országokban is saját nyelven olvashatják majd a könyvszeretők, mint Brazília, Taiwan, Kína, Korea.

A beszélgetés 2015. november 26-án lesz az Uránia Filmszínházban 18:00-kor, további információ és jegyvásárlás itt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top