+ művészet & politika

Egy román politikus szerint indokolatlan gyásznapot tartani a bukaresti diszkótűz miatt

aurelian pavalescu

Péntek este Bukarestben egy rockkoncert közben tűz ütött ki, a tragédiának idáig harminc halálos áldozata van. A gyász nem zavartalan: egy romániai politikus például indokolatlannak tartja a nemzeti gyász kihirdetését.

Péntek este Bukarestben egy rockkoncert közben tűz ütött ki, a tragédiának idáig harminc halálos áldozata van. A gyász nem zavartalan: egy romániai politikus például indokolatlannak tartja a nemzeti gyász kihirdetését.

Pénteken tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, öten pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük csaknem 30-nak az állapota életveszélyes.

Az ügyet az áldozatok nagy számárára hivatkozva vette át a legfőbb ügyészség a bukaresti kerületi vádhatóságtól. Tiberiu Nitu legfőbb ügyész szombaton azt mondta: a tragédia súlyosságára való tekintettel minősített emberölés gyanújával indít vizsgálatot ismeretlen tettes ellen. Az előre kitervelt emberölésért akár 25 éves börtönbüntetés is kiszabható. Mivel azonban a klub tulajdonosai esetében nem feltételezhető a szándékosság, őket gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amit egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek.

Szombaton Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint egy ekkora (több mint 400 négyzetméteres) teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés – feltehetően takarékossági okokból – gyúlékony anyagból készült.

Ez a videó állítólag a tragédia előtt nem sokkal készült, bár a hang biztosan nem helyszíni:

Médiajelentések szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.

Indokolatlannak tartja a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNCTD) elnöke a háromnapos nemzeti gyász kihirdetését az eddig harminc halálos áldozatot követelő bukaresti tragédia miatt, ugyanis a politikus szerint anarchista fiatalok haltak meg – írja a Maszol. A Facebookon azt írta, hogy a nemzeti gyászt csak a nemzetet érintő tragédiák esetében indokolt.

Ez azonban egy baleset volt, ami egy sor tévedés vagy akár törvényszegés miatt következett be. (…) Kevesen tudják, hogy Bukarestben több száz ilyen klub van, amelyekben hetente több százezer fiatal az anarchista életmódot, a drog- és alkoholfogyasztást kultiválja. (…) Ezt a világot az erőszak, az exhibicionizmus és a szex uralja. Mit akarnak ezek a fiatalok: Anarchiát. Egyiküket sem látjuk könyvtárakban vagy templomokban

– írta Pavelescu, aki szerint az a tragédia, hogy a romániai fiatalok többsége promiszkuitásban él.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top