+ Tudomány

A Jupiter kilökött egy óriásbolygót a Naprendszerből

jupiter

A Szaturnusznak viszont aligha sikerült volna a csel, mivel az akció során Iapetus pályája rendkívül instabillá válhatott volna. Így ma aligha keringene jelenlegi pályáján.

A Jupiter kilökött egy óriásbolygót a Naprendszerből 4 milliárd évvel ezelőtt – erre a következtetésre jutottak a Torontói Egyetem kutatói, akik eredményeiket a The Astrophysical Journal november 1-i számában teszik közzé.

Amerikai asztrofizikusok komputeres szimulációk alapján még 2011-ben vetették fel annak a lehetőségét, hogy a Naprendszer születésekor a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz mellett lehetett még egy ötödik gázóriás. Ám ha létezett egy ilyen bolygó, hová tűnhetett, mi lehetett a sorsa? A kutatók évek óta feltételezik, hogy a tettes a Szaturnusz vagy a Jupiter lehetett – olvasható a PhysOrg hírportálon.

Elemzéseink során Jupiter került gyanúba

– hangsúlyozta Ryan Cloutier, a tanulmány első szerzője, aki elmondta, hogy a bolygók „száműzetésére” akkor kerül sor, amikor két égitest túl közel kerül egymáshoz, és ennek hatására az egyik planéta olyannyira felgyorsul, hogy leküzdi a naprendszer központi csillagának hatalmas gravitációs erejét.

Mint a kanadai asztrofizikus kifejtette, a korábbi elemzések során a tudósok nem vették a figyelembe, hogy az „erőszakos” kozmikus esemény miként hathatott a potenciális elkövetők (Szaturnusz és Jupiter) ismert holdjaira, a kis égitestek pályájára.

Egy ilyen esemény alaposan megzavarhatta a pályájukat

– mondta az asztrofizikus. E koncepcióból kiindulva Ryan Cloutier és kollégái a holdakat és pályáikat kezdték vizsgálni. Komputeres szimulációkat végeztek a Jupiter egyik égi kísérője, a Kallisztó, valamint a Szaturnusz 3. holdja, az Iapetus mai pályája alapján, majd annak valószínűségét elemezték, hogy kialakulhatott-e a két hold ismert pályája egy „erőszakos” esemény során, amikor „gazdabolygójuk” kiűzte a feltételezett planétát a Naprendszerből.

A bolygók közötti kölcsönhatás a holdakra is kihat

– magyarázta Ryan Cloutier.

A kanadai kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy kizárólag a Jupiter lehetett a tettes, amely képes volt úgy kilökni vetélytársát, hogy egyúttal megtartotta jelenlegi pályáján a Kallisztót. A Szaturnusznak viszont aligha sikerült volna a „csel”, mivel az akció során Iapetus pályája rendkívül instabillá válhatott volna. Így ma aligha keringene jelenlegi pályáján.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top