+ Film

Ki segít, ha veszélyben a demokrácia?

Az igaz ügy

Az igaz ügy című dokumentumfilmben Tajvan történelmébe leshetünk be. Hogyan küzd egy diáksereg saját kormánya ellen? 60 nap alatt a demokrácia körül.

Milyen egy jól szervezett diákmozgalom? Mennyit ér a szólásszabadság? Mindkét kérdésre választ kapunk Az igaz ügy című filmben. Az alkotást az október 29. és 31. között zajló TAIWAN DOX – Tajvani Dokumentumfilm Napok keretében vetíti Toldi és a DocuArt mozi. Az ingyenesen látogatható programsorozaton bemutatásra kerülő 7 film betekintést enged Tajvan történelmébe, politikai, társadalmi, és nemi szerepeket érintő kérdéseibe. Közelebbi képet kapunk a tajvani társadalom sajátosságairól, az ott élők belső világáról, identitásáról, az új generáció hagyományokhoz fűződő viszonyáról.

Az igaz ügy (The Right Thing) című dokumentumfilm 2008 novemberébe repít vissza minket. Ekkor látogatott el Tajvanba Chen Yun-Lin, az első hivatalos kínai küldött 60 év óta. Ám a látogatás ellen békésen demonstráló helyiek szólásszabadságát a tajvani kormány korlátozta, az erőszakosan fellépő rendőrökről már nem is beszélve. Az elnyomás ellen tajvani diákok kezdtek el tiltakozni, politikai állásponttól függetlenül. A közösségi média segítségével szerveződő mozgalom a Wild Strawberries nevet kapta, aktivistái pedig a város főterén táborozva adtak hangot véleményüknek. Éktelen hőbörgésről persze szó sem volt: a tajvani diákok megmutatták, milyen is egy jól szervezett, alulról induló mozgalom.

Ezt örökítette meg Chiang Wei-Hua szabadúszó filmes, aki gyakorlatilag együtt élt, együtt lélegzett a békés tüntetőkkel. Ezt tesszük mi is: a majdnem 2 órás alkotást nézve számunkra is világossá válik, hogy a diákok valóban az igaz ügyért küzdöttek, tették mindezt változatos, békés módszerekkel, 60 napon át.

Hatásvadászatból sincs hiány, hiteles dokumentumfilmhez méltóan a rendőri erőszakot premier plánban láthatjuk: olykor szinte kapkodjuk fejünket a közeledő plexipajzsok elől, máskor pedig együtt kucorgunk az ifjú aktivistákkal a szabadban felállított bázisukon. Talán mégsem olyan elcsépelt közhely a „fiataloké a jövő” mondat. Az igaz ügy legalábbis ügyesen példázza, hogy ez a generáció igenis képes kiállni az alapvető szabadságjogokért, és nem dugja homokba a fejét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top