+ Irodalom

Miért vághatták le Radnóti Miklós dedikációját?

radnóti miklós

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, író nagy szakértője és gyűjtője a különleges dedikációknak, hamarosan könyve is megjelenik a Helikon kiadónál Radnóti Miklós dedikációiból, benne közel 600 aláírás szerepel, a címzettek fotóval.

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, író nagy szakértője és gyűjtője a különleges dedikációknak, hamarosan könyve is megjelenik a Helikon kiadónál Radnóti Miklós dedikációiból, benne közel 600 aláírás szerepel, a címzettek fotóval. Az író tegnap tett közzé FB-oldalán egy különös Radnóti dedikációt, amely megelőlegezi a könyv hangulatát. Idézzük:

Hüledezés ideje jött el mostan.

Az egyik soron következő árverésen kerül kalapács alá „Radnóti Miklós saját kezű aláírása autogram kártyán”. A licit tízezer forintról indul, és rendjén is van ez így.

De ha jobban megnézzük a képet, látni lehet, hogy az „aláírás” eredetileg egy dedikáció aláírása volt, csak valaki levágta a fölösleges részeket (Radnóti neve fölött jól látszik az előző sor egy betűje alsó hurkának alja). Mert ő csak aláírásokat gyűjtött.

Az autogramoknak amúgy semmi tudományos értékük nincsen, csak kultikus. Szakrális kézjegyek csupán. De mint a mellékelt ábra mutatja, volt, akinek a több sok volt, és ez épp elég.

(Így sajnos egy dedikációval kevesebb. Az ajánlás egyébként vagy a Válogatott versek, vagy az Ikrek hava című kötetben volt.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top