+ Film

Világhírű ausztrál filmes tart mesterkurzust az Aranyszem Operatőr Fesztivál alatt

Josef Demian

A nagyváradi születésű, világhírű ausztrál operatőr háromnapos mesterkurzust tart Budapesten november 25. és 27. között, a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivál ideje alatt.

Josef Demian nagyváradi születésű, világhírű ausztrál operatőr háromnapos mesterkurzust tart Budapesten november 25. és 27. között, a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivál ideje alatt. A Magyar Operatőrök Iskolája a Magyar Operatőrök Társaságával közösen (HSC) Operatőroktatás a világban címmel rendezi meg a mesterkurzust Josef Demian vezetésével. A világhírű operatőr az 1970-es évek romániai filmjeiben volt a legaktívabb, számos díj és kitüntetés tulajdonosa, híres tanítványai közé tartozik például Dion Beebe, a Chicago vagy az Egy gésa emlékiratainak operatőre – közölték a szervezők.
November 25-én a szakember elméleti előadásokat tart, filmvetítéseken keresztül illusztrálja az operatőr szerepét a filmkészítésben. A kurzus második napján műtermi forgatáson próbálhatják ki magukat a résztvevők, a zárónapon pedig a felvett anyagot a diákok a mesterrel együtt tekintik meg és elemzik a Magyar Filmlaborban.

A kurzus új tanulási és találkozási lehetőséget kíván biztosítani a Magyarországon működő összes, filmképzésben részt vevő hallgató számára, hogy megismerkedhessenek a világ más országaiban működő iskolák diákjaival is. A program célja az európai és a nemzeti filmgyártások és filmművészeti irányok erősítése, jövőjük összehangolása.

A XII. Aranyszem Operatőr Fesztiválon idén is diák, kísérleti, híranyag, mozi előzetes, zenés klip, reklám, televíziós show műsor, természetfilm, dokumentumfilm, dramatizált dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm, nemzetközi, koprodukciós játékfilm kategóriában osztanak díjakat. Az eseményen az év operatőre elismerést is átadják annak a szakembernek, aki a benevezett filmek közül a zsűri véleménye szerint a legmagasabb művészi színvonalon valósította meg munkáját.

Idén első alkalommal hirdették meg az új tehetségek felfedezését célzó „extra” kategóriát. Erre október 30-ig a nem szakmabeliek nevezéseit is várják bármilyen hosszúságú, műfajú filmmel, amelyben az operatőri érzékenység felfedezhető. A nevezésről a www.stabiskola.hu oldalon lehet bővebben tájékozódni.

A zsűri tagjai Kurt Brazda operatőr, Haris László fotóművész, Fáy Miklós újságíró, Novák Emil operatőr, Orbán János Dénes költő-író és Schubert Gusztáv filmkritikus.  A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából az Aranyszem történetében második alkalommal a dokumentumfilm, kisjátékfilm, természetfilm és tévéfilm győztesei pénzdíjban is részesülnek, összesen két millió forint összegben. A fesztivált 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen Novák Emil alapította és rendezte meg Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top