+ Film

Fesztivál a nőkről, nem csak nőknek

Skandináv Női Fesztivál

A Skandináv Ház november 6-9. között nagyszabású fesztivált szervez, melynek középpontjában a nő áll. A NØ – Skandináv Női Fesztivál a 21. századi női sorsokkal foglalkozik.

A november 6-9.  között megrendezésre kerülő  NØ – Skandináv Női Fesztivál  apropóját az adta, hogy a dán nők 100 éve kaptak szavazati jogot. A fesztivál nemcsak a női egyenjogúság és a választójog, hanem szélesebb értelemben véve is a nők körül forog: elsősorban a mai, 21. századi nőkkel, női sorsokkal foglalkozik, némi történelmi kitekintéssel. A sokszínű program skandináv vendégelőadók előadásait, filmvetítéseket, író-olvasó találkozókat, felolvasó színházat, skandináv kvízt, gasztroprogramot, divatbemutatót, kerekasztal-beszélgetéseket, skandináv bulit skandináv női DJ-vel, esszé- és fotópályázatot, kiállításokat és skandináv könyvvásárt foglal magában. A programok – A nimfomániás vetítésén kívül – ingyenesen látogathatóak. A filmvetítésre és beszélgetésre elővételes jegyek a Skandináv Házban válthatóak.

Helyszínek:

Muzikum Klub és Bisztró – 1088 Budapest, Múzeum utca 7.

Könyvtárklub – 1088 Budapest, Múzeum krt. 2.

ELTE – Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke – 1088 Budapest, Rákóczi út 5.

 

Tervezett programok:

  1. november 6. (péntek) – Helyszín: Muzikum Klub és Bisztró – 1088 Budapest, Múzeum utca 7.

17.00    A fesztivált megnyitja Tom Nørring, Dánia magyarországi nagykövete

17.10    Anette Borchorst – az Aalborgi Egyetem Politológia Tanszékének professzora, a nemek közötti egyenjogúság kutatója tart előadást a Dán női egyenjogúság történetéről (angol nyelven)

18.00    Fotókiállítás megnyitója a „21. századi nők” c. fotópályázat legjobb fotóival, a fotópályázat eredményhirdetése és a nyeremények átadása

18.30    A Skandináv minta – Női példaképek esszé- és novellapályázat eredményhirdetése, a nyeremények átadása

19.00    Skandináv kocsmakvíz – híres skandináv nőkről (magyar és angol nyelven)

20.00    Lejárt szavatosságú szenvedélyek – felolvasószínház (magyar nyelven)
Közreműködik: Dollár Papa Gyermekei: Kiss-Végh Emőke, Urbanovits Krisztina és Ördög Tamás

21.00    A „The fighter” című dán filmdráma vetítése eredeti nyelven, angol felirattal

  1. november 7. (szombat) – Helyszín: Muzikum Klub és Bisztró – 1088 Budapest, Múzeum utca 7.

16.00    Jytte Hilden írónő, egykori dán szociáldemokrata parlamenti képviselő (1979-1981), (1984-1998), dán kultuszminiszter (1993-1996) ­és Kate Bluhme, az Ekstra Bladet újságírójának előadása a „99 rózsaszín elefánt” című könyv alapján, a skandináv történelem és kultúrtörténet híres nőalakjairól (angol nyelven)

17.00    Férfiak új szerepbenJørgen Lorentzen norvég íróval, genderkutatóval Hadas Miklós egyetemi tanár beszélget (angol nyelven)

18.00    Gasztroesemény a skandináv ízek kedvelőinek, skandináv vendégszakáccsal

20.00    Divatbemutató – a HYPERANDHYPER csapata olyan hazai alkotókat hoz el a Muzikum kifutójára, akiket az egyszerűségéről, a letisztult formáiról és a gyakorlatiasságáról ismert skandináv dizájn ihletett meg. Felvezetőt mond Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete.

22.00    Nagyszabású buli Helena Engberg (DJ FEMTE) svéd DJ közreműködésével, aki skandináv női előadók zenéit hozza el ezen az estén Helyszín: Könyvtárklub – 1088 Budapest, Múzeum krt. 2.

  1. november 8. (vasárnap) – Helyszín: Muzikum Klub és Bisztró – 1088 Budapest, Múzeum utca 7.

16.00    „A nimfomániás” című dán-német-francia-belga filmdráma rendezői változatának vetítése eredeti nyelven, magyar felirattal

22.00    „Lars von Trier és a nők”– Beszélgetés Galambos Attila vezetésével

(A filmvetítésre és beszélgetésre elővételes jegyek a Skandináv Házban válthatóak hétköznapokon. Telefon: +36 1 780 8123.)

  1. november 9. (hétfő) – Helyszín: ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke – 1088 Budapest, Rákóczi út 5.

11.00    Nők a politikában az elmúlt 100 évben és most Bente Nielsen dán politikus és Tove Skarstein Norvégia magyarországi nagykövete beszélgetnek (skandináv nyelveken)

13.00    Birgit Kirkebæk dán írónőtől ismerhetjük meg a dániai Sprogø szigetére száműzött nők rejtélyes történetét (dán nyelven, magyar fordítással)

 

A fesztivál együttműködő partnerei: Dán Királyi Nagykövetség, Norvég Királyi Nagykövetség, Svédország Nagykövetsége, Norla, Central Denmark Region

 

A Skandináv Ház Alapítványt 2003 őszén hozták létre Magyarországon élő skandinávok, illetve Skandináviához kötődő magyarok. A Skandináv Ház Alapítvány célja, hogy kulturális programokat szervezzen, valamint segítse Magyarország és a skandináv országok közötti együttműködést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top