+ Irodalom

Segítség, a padtársam kontrollmániás!

Béke vagy vége

Kate Welshman színes-szagos könyvét kinyitva egy gimnazista lány bőrébe bújhatunk, döntéseit pedig mi irányíthatjuk: mi legyen, béke vagy vége? Csak rajtunk múlik!

Kate Welshman kötetének borítója körülbelül úgy néz ki, mintha egy tinédzser pingálta volna ki egy keservesen hosszú és unalmas matekóra alatt. Nem véletlen a hasonlóság. A Manó Könyvek Kiadónál megjelent Legyen, ahogy akarod! Te döntesz – Béke vagy vége című regény ugyanis egy átlagos tizenéves lány mindennapjaiba enged betekintést. De ennél azért többet is tud, mivel a sztorit mi irányítjuk. Bizony, egy feleletválasztós könyvről van szó: a történet bizonyos pontjain mi hozhatjuk meg a döntéseket a főszereplő helyett, és ennek megfelelően folytatódnak az események. Szerencsére nem olyan kérdésekben kell döntenünk, hogy főhősünk kenjen-e vajat a reggeli zsömléjére, vagy szelfizzen-e egyet macskájával, ennél azért valamivel izgalmasabb válaszutak állnak előttünk.

Béke vagy vége

A Béke vagy vége főszereplője Ally, akinek természetesen nullától 24 óráig a sulin és a fiúkon jár az esze. Örök legjobb barátnője – vagy ahogy a könyvben írják, BFF-je – Cat. Nem, nem egy macskáról van szó, hanem egy borzalmasan rámenős kiscsajról. A lányok barátságában általában Cat hozza meg a döntéseket. Mondhatjuk tehát, hogy ebben a „kapcsolatban” Cat hordja a nadrágot. Ám eljön az idő, amikor Ally-nek el kell döntenie, hogy folyamatosan barátnője terveihez asszisztál, vagy éli saját életét. Itt jövünk mi a képbe: a történet bizonyos pontjain két lehetőség közül választhatunk. Akkor sem kell álmatlanul forgolódnunk a „mi lett volna ha?…” kérdést mormolgatva, ha esetleg meggondoljuk magunkat: visszalapozva elolvashatjuk a másik forgatókönyvet is.

Kate Welshman fiatalos, csacsogós nyelvezetének köszönhetően villámgyorsan felvesszük a könyv ritmusát. Látszik, hogy a szerző valóban ismeri a tinédzserek lelki világát. Az okosan kiötlött feleletválasztós részeknél valóban el-elgondolkodunk, hogyan is döntenénk Ally helyében. A Béke vagy vége ízig-vérig friss, modern és vagány ifjúsági regény. Nem akarja megváltani a világot, nem próbál lenyomni a torkunkon közhelyes bölcseleteket, mégis képes pozitív üzeneteket közvetíteni. Jópofa, könnyed kis olvasmány a tinédzserlétről és a barátságról. Ha mindenképp bele szeretnénk szólni valaki életébe, tegyük azt egy könyvbéli szereplővel, ő biztosan nem haragszik majd meg érte!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top