+ Film

A cigányrabszolgaság mai napig érezteti hatását

cigányrabszolgaság

Olyan jelenség ez, amely nem igazán része a köztudatnak, pedig a hatásai mai napig érződnek. Az Aferim! nem egyszerűen pálcát tör a múlt felett, hanem napjainkban is érvényes allegória.

Radu Jude-ot (A legboldogabb lány a világon, Mindenki a mennybe megy) az idei Berlinalén a legjobb rendezés Ezüst Medve-díjával jutalmazták fekete-fehér, Aferim! című filmjéért, mely tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél: a cigányrabszolgaság évszázadokon át, egészen a késő XIX. századig tartott. Olyan jelenség ez, amely nem igazán része a köztudatnak, pedig a hatásai mai napig érződnek. Az Aferim! nem egyszerűen pálcát tör a múlt felett, hanem napjainkban is érvényes allegória. A berlini siker után a hazai Cinefesten a kritikusok FIPRESCI-díját nyerte.

A XIX. századi Havasalföldön játszódó történet főhőse Costandin (Teodor Corban), akit egy cigányrabszolga (Cuzin Toma) megtalálására bérelnek fel. A rabszolga azután szökött meg a bojár földjéről, hogy együtt hált annak feleségével, most bujkál a megtorlás elől. Costandin és fia (Mihai Comănoiu) lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt, útjuk során a fiú végre közelebb kerülhet apjához, akit eddig alig ismert. Constandin a kemény körülmények közötti túlélésre és emberségre neveli a kamaszt.

Az Aferim! október 22-től látható országosan a hazai mozikban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top