+ Tudomány

Újra megjelenhet a malária Magyarországon

malária

A szakorvos szerint a gyógyszeripar hosszú időn keresztül kevés figyelmet fordított a trópusi parazitózisokra, mivel ezek a kórképek elsősorban a világ legszegényebb régióiban élő népességet sújtják.

A globális felmelegedés egyik hatásaként ismét megjelenhet Magyarországon a fél évszázada felszámolt malária. A rovarok által terjesztett kórokozók száma és terjedési sebessége ugyanis két alapvető klímatényező függvénye: a hosszú, gyakori és tartós hőhullámokkal terhelt nyáré és az enyhe, viszonylag fagymentes télé. Emiatt nem csupán a malária, hanem más, a szúnyogok és kullancsok által terjesztett fertőző betegség is felbukkanhat – mondta az mta.hu-nak Osvald Ákos, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet infektológus szakorvosa.

A gyógyszeriparnak nem érdeke:

A szakorvos szerint a gyógyszeripar hosszú időn keresztül kevés figyelmet fordított a trópusi parazitózisokra, mivel ezek a kórképek elsősorban a világ legszegényebb régióiban élő népességet sújtják. Így az orvosi gyakorlatban ötven-hatvan éves készítményeket alkalmaztak.

Mellőzött betegség a malária:

Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet néhány éve összeállította a mellőzött betegségek listáját, amelyen például a fonálférgek okozta kórképek is szerepelnek

– mondta a szakorvos.

Az idei orvosi-élettani Nobel-díj fordulatot hozott a kutatásban:

Bolygónkon 3,4 milliárd ember él malária által érintett területeken, és a világ népességének közel harmadát fenyegetik élősködő férgek. E súlyos trópusi megbetegedések elleni küzdelemben hozott fordulatot az idei orvosi-élettani Nobel-díjjal elismert kutatók munkássága: a Youyou Tu kínai tudós által kifejlesztett maláriaellenes szer, az Artemisinin, valamint a William C. Campbell amerikai és Omura Satoshi japán kutató nevéhez fűződő, a fonálférgesség kezelésére szolgáló Ivermectin.

Ha további részletekre is kíváncsi van, a Magyar Tudományos Akadémia honlapján megtalálod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top