+ Zene

Öt nap Womex a legnagyobb világzenékkel

womex

Több mint kilencven országból 2900 külföldi vendég érkezik. Hatszáz fellépőhely, ötszáz lemezkiadó, illetve -terjesztő képviselteti magát, lesz háromszáz újságíró, ebből 130 rádiós. Összesen 450 zenész lép színpadra.

Kiemelkedő lehetőséghez jut a magyar zene azzal, hogy Budapest rendezi a 21. világzenei expót, a Womexet. A megnyitó gálával szerdán este kezdődő és vasárnapig tartó fesztivál, vásár és konferencia kapcsán Weyer Balázs, a főszervezők egyike beszélt.

A 2011-es koppenhágai expo magyar tematikájú megnyitógálája, a Hungarian HeartBeats sikere megágyazott a Hangvető Kft. a 2015-ös sikeres pályázatához.

Referenciát jelentett számunkra, hogy a szakmában ezt tartják számon a legjobb megnyitóként.

A rendezésre állami intézmények, önkormányzatok, zenei exportirodák szoktak pályázni, a Womex 1994 óta íródó történetében a Hangvető a második, amelyik magánvállalkozásként pályázva nyert.

Az október 21-től 25-ig zajló világzenei expóra több mint kilencven országból 2900 külföldi vendég érkezik. Hatszáz fellépőhely, ötszáz lemezkiadó, illetve -terjesztő képviselteti magát, lesz háromszáz újságíró, ebből 130 rádiós. Összesen 450 zenész lép színpadra. A konferencia- és vásárhelyszín a Bálna, a zenei program a Müpában lesz, a világzene dj szekciója az A38-on ad műsort.

Bár a keddi, nulladik napi magyar showcase nap nem tartozik a Womex hivatalos programjába, ám a tíz fellépőt (David Yengibarian Trió, Fonó Zenekar, Zombori, Meszecsinka, Babra, Kerekes Band, Parno Graszt, Góbé, Dina, HolddalaNap) árgus szemmel figyelik a meghívott külföldi szakemberek a Fonó Budai Zeneházban.

A Kárpát-medencei cigányzene számos ágát bemutató megnyitógála szerdán este lesz a Müpában, fellép Oláh Attila, a Romengo, Palya Bea, Pál István Szalonna és Radics Ferenc, valamint a tiszteletbeli magyar, vak belga szintó cigány hegedűs, Tcha Limberger. A nyitógála után a héten további négy magyar fellépő szerepel: a hivatalos showcase válogatásba bekerült Cimbalomduó csütörtökön játszik, a Club Duna színpadon a Buda Folk Band pénteken, a Herczku Ági és a Banda szombaton. A dj programban a Bazaar Kings pénteken lesz.

Őket valószínűleg azért választotta be a nemzetközi zsűri, mert rajtuk érzik azt, hogy készen állnak a nagy ugrásra, a nemzetközi porondra lépésre. A zene minősége mellett nagyon fontos, hogy külföldi füllel hallgatva legyen piacképes a produkció. Herczku Ágiék és a Buda Folk Band is erősen a vonósbandai hagyományokat követi, miközben a népzenét városi, világi kontextusba helyezi. A Cimbalomduó abszolút kuriózum, nagyon jó esélyekkel, már csak azért is, mert Balogh Kálmán és Lukács Miklós egyaránt ismert nemzetközi körökben az elmúlt évtizedek teljesítménye után.

A világzene sztárjai nincsenek úgy reflektorfényben, mint a pop-rock színtér csillagai, de a budapesti Womexen számos világhíresség lép színpadra. Weyer Balázs közülük kiemelte az idei életműdíjast, a szenegáli Cheikh Lót, aki vasárnap este dupla koncertet ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: először zárt körben, a szakma képviselői előtt, majd a nagyközönségnek.

Az idén 60 éves művész, Cheikh Lo valóban a csúcson van, új lemeze, a Balbalou ebben a hónapban vezeti a világzenei rádiós listát, a World Music Charts Europe-ot. A hivatalos showcase program 33 fellépője közül feltétlenül meg kell említeni a nyugat-szaharai, Spanyolországban élő Aziza Brahimot, akinek tavalyi albumát, a Soutakot a Womex az év világzenei lemezének választotta. A Womexen csütörtökön koncertet adó énekesnő, aki 11 éves koráig, 1987-ig egy algériai menekülttáborban élt, az elmúlt években a világzene idén elhunyt nyugat-szaharai ikonja, Mariem Hassan örökébe lépett.

Szintén a leginkább várt produkciók közé sorolta a hangszereket nem használó lenyűgöző grúz férfikórust, az Iberit, amely a világzene, a komolyzene és a dzsessz találkozási pontján működik és bejárta az egész világot.

Az Iberi bárhol lép fel, mindig megtanul egy népdalt az adott ország nyelvén. Pénteken Budapesten a Csillagok, csillagok fog elhangzani tőlük magyarul.

Kiemelkedik az OffWomex programba sorolt brazil dalos szambaelőadó, Leandro Fregonesi produkciója is.

Brazília nagyhatalom a világzenében és jól működő zeneipara van. A Womex történetében talán most lesz a legnagyobb brazil delegáció: a három zenekar mellett szakemberek, menedzserek, sőt állami hivatalnokok is jönnek. A világzenei expót mindig Európában tartják, de van több regionális rendezvény, Brazíliában is minden évben szerveznek egyet Recifében.

A budapesti expo külön helyszínt szentel a közép-kelet-európai zenének. A Club Duna színpad a Müpa Fesztivál Színházában lesz, itt lép fel Herczku Ági és Bandája, a Buda Folk Band, valamint egy-egy cseh, boszniai-horvát-szerb, osztrák, lett, szlovák, illetve két lengyel előadó. A Club Duna a visegrádi országok közötti együttműködés eredményeként jött létre.

A három fiatal hölgyből álló lengyel Sutari litvániai lengyel népdalokat ad elő. A produkció különlegessége, hogy a gyönyörű énekhang és a hegedűjáték mellett konyhai eszközöket használnak ritmushangszerként. Van lavór, kanál, reszelő, de még turmixgép is az eszköztárukban.

A konferenciaprogramba is sikeresen pályázott magyar szakember: Árendás Péter zenész és kutató, a Hagyományok Háza és az Utolsó Óra Program munkatársa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének adjunktusa az Utolsó Óra című, zeneileg és tudományosan is rendkívüli népzenegyűjtési programról pénteken 16 óra 15 perctől tart előadást a Bálnában. A Fonóban 1997-től 2001-ig tartott népzenei gyűjtés tavaly ősszel ismét aktivizálódott.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top