+ Képzőművészet

Szimpatikusnak tartotta a magyarokat a legmerészebb francia pilóta

blériot

1909 októberét írtuk, amikor Louis Blériot megérkezett Magyarországra. A korabeli tudósítások egyebek között kiemelték, hogy francia pilóta – aki a La Manche csatornát elsőként repülte át – soha nem szállt fel olyan szimpatikus közönség előtt, mint Budapesten

Felavatták Louis Blériot francia pilóta, mérnök szobrát pénteken Budapesten, a IX. kerületi József Attila lakótelepen. A pilóta 106 évvel ezelőtt innen, az akkor még katonai gyakorlótérként funkcionáló területről, először szállt fel repülővel Magyarországon.

A honvédelmi miniszter elemében volt:

Sokan álmodnak arról, hogy pilóták legyenek, vagy olyan dolgot hozzanak létre, ami használ a közösségnek. Vannak, akiknek valóra válnak az álmaik, akik kellő időben tudással, bátorsággal alkotnak. Hihetetlen bátorság kellett ahhoz, hogy ezekkel a repülőgépekkel felszálljanak. A Blériot-szobor arra ösztönöz, hogy mindenki tegye a dolgát és minél magasabb színvonalon végezze a munkáját.

blériot

Éric Fournier francia nagykövet (b2), Simicskó István honvédelmi miniszter (b3) és Bácskai János, Ferencváros polgármestere (j2) felavatja Louis Blériot francia mérnök, pilóta szobrát a fővárosi József Attila lakótelepen 2015. október 16-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete:

Louis Blériot a franciáknak a merészség, a bátorság szinonimája, ami ahhoz kell, hogy feltaláljunk egy új gépet, vagy felszálljunk a levegőbe.

A diplomata arra buzdította a jelenlévőket, hogy mint Louis Blériot, legyenek bátrak, valósítsák meg álmaikat.

A mai József Attila lakótelep területe annak idején katonai gyakorlótér volt, onnan szállt föl repülőgépével a pilóta, akinek repülésére kétszázezren voltak kíváncsiak.

1909 októberét írtuk, amikor Louis Blériot megérkezett Magyarországra. A korabeli tudósítások egyebek között kiemelték, hogy francia pilóta – aki a La Manche csatornát elsőként repülte át – soha nem szállt fel olyan szimpatikus közönség előtt, mint Budapesten, ezért végzett három repülést, pedig csak 15 percig kellett volna a levegőben maradnia.

Csendes és hallgatag ember volt Louis Blériot, de nagyon bátor, utat mutatott a jövőnek. A magyar aviatika fejlődésére is döntő hatást gyakorolt.

A szobor – amely repülőgépében ábrázolja a pilótát – Kontúr András szobrászművész alkotása.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top