+ Irodalom

Ellopták a Lionardo-képet a Szépművészetiből

Milolu

A Milolu nemcsak a főhősnő alakjában előzi meg korát, hanem olykor cselekményében is: az autós üldözéses jeleneteket ma már unjuk a filmvásznon, de akkoriban igazán ritkaságszámba ment.

Olvasható a fenti mondat Bánffy Miklós Milolu című bűnügyi regényében, amit 1949-ben írt az akkor már kisemmizett gróf.

A cselekmény több szálon fut, egy műkincsrablás történetét meséli el: Milolu, az Est című lap újságírónője a detektívek előtt jár egy lépéssel és Szicíliába utazik, hogy felkutassa a Szépművészeti Múzeumból ellopott „Lionardo”-képet, ám eközben megismeri a világhírű magyar zeneszerzőt, Vida Tibort, akivel egymásba szeretnek. Izgalmas kalandokba keverednek, ezalatt pedig megpróbálják „visszacsempészni” Magyarországra az eredeti képet és elkapni a rablót.

Bánffy, aki író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, rendező és politikus (külügyminiszter) is volt egy személyben, utolsó könyve megíráskor már mindenét elvesztette: 1944 őszén a német katonák kifosztották és felgyújtották a bonchidai kastélyát. A háború után maradék vagyonából is kiforgatták, lehetőséget nem kapott a publikálására, így jövedelme sem volt. Nincstelenül, betegen indult el Budapestre, ahol felesége, Várady Aranka várta.

Milolu

www.helikon.hu

Milolu alakját viszont nem róla, hanem Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola alakjáról mintázta, akihez az asszony 1948-ban bekövetkezett haláláig szoros kapcsolat fűzte. Noha Bánffy, édesapja miatt, soha nem vette el feleségül a talpraesett, művelt, karakán asszonyt, húszas éveik végén kezdődött szerelmük még hetven éves koruk után is kitartott. (Szilvássy Karoláról és nemrég megjelent, újra felfedezett receptkönyvéről korábban mi is írtunk.) A fordulatokkal teli, mulatságos és izgalmas detektívregény főhősnője egy igazi, emancipált, művelt és persze gyönyörű nő, már-már azt mondanánk: 21. századi amazon. A regény nemcsak a főhősnő alakjában előzi meg korát, hanem olykor cselekményében is: az autós üldözéses jeleneteket ma már unjuk a filmvásznon, de akkoriban igazán ritkaságszámba ment. A történet viszont pereg, visz előre, és egy szuszra ki lehet olvasni. Valószínű, hogy az idős, és akkor már nagyon beteg Bánffy számára az általa teremtett világ, ideig-óráig ugyan menekvés volt összeomlott életéből, de sajnos már ez sem tudta tartani benne a lelket. 1950-ben, nyomorúságos körülmények között hunyt el a fővárosban.

Gróf Bánffy Miklós: Milolu, Helikon, 210 oldal, 2990 forint, itt 2392 Ft

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top