+ Film

Díjat hozott haza a világhírű magyar mentőkutya, Mancs

mancs

A kutyákkal való munka nagyon sok előkészülést igényelt, és a dolgok időnként nem úgy mentek, ahogy azt az ember előre elgondolta – mondta Pejó Róbert rendező.

Hatalmas kihívásnak, pályafutása egyik legnehezebb alkotásának nevezte Pejó Róbert rendező a Mancs című családi filmet, amely vasárnap elnyerte a chemnitzi „Kölyökfesztivál” Európai Gyermekfilm-díját.

A 18 gyerekből álló zsűri által odaítélt fődíj megmutatta, hogy a Mancs elérte a célját, sikerült olyan filmet alkotni, amely egy kisgyermek számára is átélhető és érthető módon meséli el a történetét.

Pejó Róbert első családi filmje készítéséről: többek között nehéz feladat volt a gyerekszereplők rendezése, de különösen sok türelem kellett a színészek és a kutyák egyidejű alkalmazásához is.

A kutyákkal való munka nagyon sok előkészülést igényelt, és a dolgok időnként nem úgy mentek, ahogy azt az ember előre elgondolta.

A film története szerint Mancs, a különleges németjuhászkölyök egy szerencsétlen haláleset után kerül a korábban kutyaidomítással foglalkozó Zoltánhoz. A férfi sokáig titkolózva, munkája és várandós felesége mellett igyekszik időt szakítani a kutya kiképzésére. A család és a körülötte álló barátok életét örökre megváltoztatja, amikor Mancs és gazdája sikeresen megtalál egy eltűnt kisfiút, innentől kezdve nincs megállás az egyre veszélyesebb mentőakciók és más bonyodalmak előtt.

Pejó Róbert kitért arra is, hogy a hét év alatt elkészült Mancsnak egy olyan területen kellett helytállnia a történet igényeihez képest viszonylag szerény költségvetésből, amely telis tele van látványosabbnál látványosabb filmekkel.

A chemnitzi gyermekfilm fesztivál internetes oldalán olvasható indoklás szerint a zsűri kiemelte a Mancs meggyőző színészi teljesítményeit és a szórakoztató animációs betéteket, valamint rendkívül lelkesítőnek találták a négylábú főhős hűségét és különleges érzékeit is. A 20. alkalommal megrendezett mustrán 46 ország 156 gyermek- és ifjúsági filmje mutatkozott be a közönségnek, 14 díjat ítéltek oda 57 ezer euró összdíjazással.

Pejó Róbert jelenleg egy filmdrámán dolgozik, amelynek terveit már beadták a Magyar Nemzeti Filmalaphoz. Nagyon reménykednek abban, hogy a chemnitzi fesztivál fődíja segíteni fogja a projekt megvalósulását.

A 92 perces Mancs mintegy 375 millió forintból készült el, ebből 250 millió forintot a Filmalap állt. Az operatőri munkáért Szatmári Péter felelt, a zene Márkos Albert alkotása. A forgatókönyvet Pejó Róbert Szy Katalinnal közösen írta. A film az Új Budapest Filmstúdió produkciójában, a TV2 együttműködésével született meg.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top