+ Gondolat

Ezzel a beszéddel nyílt meg az RS9 Off színházi fesztivál

rs9 off

Alternatív színházi fesztivál kezdődött ma 15.00 órakor az RS9 színházban, RS9 Off Független Színházi Fesztivál címen, a négy napig tartó előadássorozaton 18 versenyprodukciót mutatnak be, közülük választja ki a zsűri a díjazott előadásokat. Itt a megnyitószöveget olvashatjátok.

Alternatív színházi fesztivál kezdődött ma 15.00 órakor az RS9 színházban, RS9 Off Független Színházi Fesztivál címen, a négy napig tartó előadássorozaton 18 versenyprodukciót mutatnak be, közülük választja ki a zsűri a díjazott előadásokat.

Podmaniczky Szilárd megnyitószövege:

Ezer szállal kötődöm az RS9 színházhoz, vagyis az RS9 színházzal való kapcsolatom éppenséggel: ON.

De bármennyire ON vagyok ezeken a deszkákon, többnyire, vagyis morfogenetikai értelemben mégis inkább az OFF és ON közötti szörfölés érdekel.

Kívül lenni a legjobb állapot, a legmerészebb, mert kívül lenni a kétségek vállalása, az, hogy nem akarsz mindenáron elérni valamit, inkább rálátni akarsz, időt kérsz, és nem érdekel a piac, az érdekel, aki időt szán rád és figyel; aki nem, az kívül marad – OFF.

Persze nehéz erről egyféleképpen gondolkodni, mert amikor a szomszédos pinceszínház falai között megszólaltak az első színdarabom szereplői, azt láttam, hogy emberi léptékem ellenére mégis valami egészen életszerűt sikerült teremteni.

Szóval, nagyon is ON lett a helyzet, ragadozó módjára követtem, hogyan reagál a közönség, képes voltam-e lekottázni színésznek, rendezőnek az illúzió szöveges alapanyagát.

A rendező Dobay Dezső volt, akinek egyéves távoztára is emlékezik az OFF fesztivál, az egyik színész Vallai Péter, amit kimondani most, így a Vallai-kertben szintén nagyon nehéz, OFF.

De a színház megy tovább a maga talpacskáin, már legalább sok száz éve, mert az ember nem tud betelni az élő illúzióval, pedig tudja, amit lát, színpad, és őt el kell varázsolni, amit a csapatépítésen úgy hívnak, kikapcsolódás, vagyis OFF.

Az ember elvarázslásra termett, bár az evolúció elmélete nem bizonyítja, hogy azért áll a táplálkozási lánc csúcsán, mert színházba jár – OFF.

Az persze korántsem olyan biztos, hogy nincs így, tessék megpróbálni nagydoktorit írni ebből, hátha más színben tűnik föl a színháztörténet, mondjuk úgy: – OFF!

A független színháznak az a szinonimája, hogy szegény, a függőnek meg az, hogy kő. Elvben úgy tudja a magyar, hogy az alternatív színházba nem ömlik a tömeg, mert a hagyományos színház az embereknek jobban . Ez most itt így körülnézve blama, sok kicsi OFF ON-ra megy.

Azt a rádióhallgatók is tudják, OFF nélkül nincsen ON, bekapcsolni rádiót úgy, hogy már szól, nem lehet. Kísérlet nélkül nincs hagyomány. De félre téve az elektromos készülékek kínálta végtelen mennyiségű hasonlatot, áttérnék a focira.

Alkatilag mindig is az OFF-fal szimpatizáltam, vagyis a fociban el nem tudom képzelni, hogy az elvileg erősebb csapatnak szurkoljak. Abban semmi izgalom, hogy az esélyes győzzön, az ilyesmi kötelező protokoll. De ezzel az OFF-alapállással olyan megátalkodott tudok lenni, hogy meccs közben is képes vagyok csapatot váltani: győzzön a kisebb esély, teremtsen precedenst a lehetetlen.

Kedves Játékosok, és kedves Közönség, jó mérkőzést, jó játékot kívánok, remélem, a zsűrit kellőképpen összezavartam, az RS9 OFF fesztivál mostantól négy napig ON, én pedig itt sem vagyok – OFF.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top