+ Film

Meryl Streep feminista lett

meryl streep

Az erős nőket állítja a központba a szerdán kezdődő 59. BFI Londoni Filmfesztivál, amelynek nyitó filmje a Meryl Streep főszereplésével forgatott Suffragette című feminista dráma.

Az erős nőket állítja a központba a szerdán kezdődő 59. BFI Londoni Filmfesztivál, amelynek nyitó filmje a Meryl Streep főszereplésével forgatott Suffragette című feminista dráma.

A brit nők szavazati jogának kivívásáról szóló történelmi film sztárjai, Carey Mulligan, Meryl Streep és Helena Bonham Carter is végigvonulnak este a vörös szőnyegen. A nemzetközi filmmustrán a következő 12 napban 72 ország 240 játékfilmjét vetítik. Clare Stewart fesztiváligazgató a 2015-ös programot az „erős nők éveként” jellemezte. A Suffragette című filmet méltatva kijelentette, hogy „brit nők készítették brit nőkről, akik megváltoztatták a történelem menetét„.

A játékfilmes versenymezőnyben a londoni közönség 13 produkciót tekinthet meg, köztük Nemes Jeles László Saul fia című alkotását. A holokausztdráma Cannes-ban elnyerte a zsűri nagydíját, és ez a film Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra is. A versenyprogramba beválogatták a lengyel Jerzy Skolimowski 11 Minutes című filmjét, Cary Fukunaga Beasts of No Nation című, gyerekkatonákról szóló drámáját és az iPhone-nal forgatott Tangerine című produkciót is, amely transznemű Los Angeles-i szexmunkásokról szól.

A mustra zárónapján, október 18-án látható majd Michael Fassbenderrel a címszerepben az új Steve Jobs-film, amelyet a Gettómilliomos rendezője, Danny Boyle forgatott. A filmiparban dolgozó nők helyzetével foglalkozik az október 8-ra szervezett globális szimpózium, amely az Oscar-díjas Geena Davis és a Londoni Filmfesztivál együttműködésével jött létre. Davis az általa alapított médiakutató intézettel régóta küzd a nők médiajelenlétének javításáért.

A tanácskozáson számba veszik, hogy milyen lépésekre van szükség az ágazatban a nők helyzetének előmozdítására. Foglalkoznak a színésznőkkel szembeni diszkriminációval és azzal is, hogy milyen lehetőségei vannak a női rendezőknek. A mustra programjában 46 rendezőnő szerepel filmjével, de mint a fesztiváligazgató rámutatott: ez is csak 20 százaléka a teljes műsornak. Stewart megjegyezte, hogy az elsőfilmesek, a dokumentumfilmesek és a rövidfilmesek között még szép számmal akadnak nők, ami azt jelzi, hogy később állnak eléjük azok az akadályok, amelyek miatt nem léphetnek tovább a pályájukon.

A Londoni Filmfesztiválon számos premiert láthatnak a nézők. Vetítik egyebek között Johnny Depp és Benedict Cumberbatch Black Mass című új gengszterfilmjét, a The Lady in the Van című drámát Maggie Smithszel a főszerepben, valamint a feketelistára került hollywoodi forgatókönyvíróról szóló Trumbo című életrajzi drámát is, amelynek sztárjai Bryan Cranston és Dame Helen Mirren.

A Suffrafette előzetese:

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top