+ művészet & politika

Göncz Árpád óta nagyon hiányzik a humorérzék a politikai életből

Göncz Árpád

Göncz Árpád a nehéz helyzetekben is hiteles párbeszédre törekedett – mondta szerdán ifjabb Bibó István művészettörténész az egykori köztársasági elnökről.

Göncz Árpád a nehéz helyzetekben is hiteles párbeszédre törekedett – mondta szerdán ifjabb Bibó István művészettörténész az egykori köztársasági elnökről.

Ifj. Bibó István szerint a kedden elhunyt volt köztársasági elnök mindenkivel közvetlen tudott lenni, nem volt benne semmi szertartásos, mindez pedig esetében nem póz volt, hanem személyiségének lényegéhez tartozott. Göncz Árpádot közjogi méltóságként 1956-os szerepvállalása, majd a börtönben eltöltött évek miatt szerte a világban szívesen fogadták a politikusok, ehhez hozzájárult személyisége és a rendszerváltás „euforikus” jellege is.

Ifj. Bibó István szerint Göncz Árpád jelentőségét megpróbálták ugyan kétségbe vonni, amikor megkezdődött a párbeszéd-képtelenség felé való menetelés, azonban ez igazából nem sikerülhetett. Göncz Árpád olyan hiteles személyiség volt, aki kritikus helyzetekben is tudott képviselni törvénybe nem foglalható értékeket.

Ha nincs ilyen személyiség, marad az egymás mellett való elbeszélés és a sárdobálás.

Ifj. Bibó István a Göncz Árpáddal a börtönben eltöltött évei után ismerkedett meg komolyabban, emlékei szerint a későbbi köztársasági elnök Bibó István politikushoz hasonlóan sosem beszélt „programszerűen” saját szenvedéseiről, ehelyett „kritikusan és önironikusan” tekintett önmaga szerepére. „Mindez nagyon üdítő volt, mert ma a humorérzék is nagyon hiányzik a politikai életből” – mondta ifj. Bibó István az M1-nek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top