+ Film

Kultikus filmposzterek közül válogathatsz a BÁV első plakátaukcióján!

Mintegy 170 magyar és külföldi filmposzter kerül kalapács alá a BÁV első plakátaukcióján, amelynek kiemelkedő darabja Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjének kultikus plakátja lesz.

Mintegy 170 magyar és külföldi filmposzter kerül kalapács alá a BÁV első plakátaukcióján, amelynek kiemelkedő darabja Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjének kultikus plakátja lesz. A tavaly elhunyt Kossuth-díjas filmrendezőre a londoni Academy Cinemának készített Szegénylegények plakátjával emlékezik a BÁV, a plakát az október 13-i aukción 160 ezer forintos kikiáltási árról indul – közölte a BÁV.

BÁV

A Szegénylegények legendás plakátja

A filmet Angliában The Round-Up címmel tűzte a műsorára az Academy Cinema. George Hoellering, a mozi tulajdonosa saját forgalmazású filmjeihez előszeretettel rendelt plakátokat Peter Strausfeld grafikustól, így történt ez a Szegénylegényekkel is. A 300-500 példányban, linómetszéssel, a művészre jellemző egyedi stílusban készült plakátok mára már ikonikus darabokká váltak és meglehetősen drágán kelnek el az európai plakátaukciókon. A BÁV első plakátárverésén olyan kiváló magyar és külföldi grafikusok, valamint festők által készített poszterek kerülnek kalapács alá, amelyekből mára már csak néhány példány maradt fenn.

A nemzetközi gyakorlattól eltérően Magyarországon még viszonylag kis gyűjtőkörrel rendelkezik a plakát műfaj, ezért egy-egy kiugróan drága régi plakátot leszámítva ma még bárki számára elérhető áron lehet szert tenni egy-egy kedvenc film vagy grafikus alkotására. Az aukciós kiállítás október 10-ig tekinthető meg a BÁV Apszistermében, szeptember 29-én délután Badits Marcell, plakátgyűjtő beszél a magyar plakátművészetről, az aukcióra pedig október 13-án kerül sor.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top