+ Képzőművészet

Az örök kétkedő kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját

gaál józsef

Művészi világképének meghatározó motívuma az egymással ellentétes világképek közötti őrlődés, a mindenben való kétkedés gyötrelme – írta róla Szabó Noémi művészettörténész.

Gaál József Munkácsy Mihály-díjas festő-, grafikus- és szobrászművész, művészeti író, tanár kapta a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. Az elismerést vasárnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere adta át a képzőművészeti seregszemle megnyitóján az Alföldi Galériában.

Tanulmányait az idén 55 esztendős művész a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafika szakán végezte, ahol Raszler Károly, Kocsis Imre és Rozanits Tibor voltak a mesterei. 1993-óta óta tanít, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő tanszékének egyetemi docense. 1983-tól rendszeresen szerepel hazai és külföldi kiállításokon. Munkái helyet kaptak a Magyar Nemzeti Galériában és számos magyarországi múzeumban.

Dolgozott a salgótarjáni és a makói művésztelepen. Művészi világképének meghatározó motívuma az egymással ellentétes világképek közötti őrlődés,

a mindenben való kétkedés gyötrelme

– írta róla Szabó Noémi művészettörténész. Gaál József vallja, hogy egy arcba kívánja tömöríteni a remény és reménytelenség eksztázisát. E művészi célkitűzés figyelhető meg a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő Három testvér című alkotásán is. Az íróként is tevékenykedő alkotónak rendszeresen jelennek meg szépirodalmi és műkritikai írásai.

A Tornyai-plakettel minden évben

a tárlaton szereplő egy kiemelkedő művész munkásságát ismerik el, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. A Szabó Iván szobrászművész által tervezett plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg.

A tárlat megnyitóján összesen 19 elismerést adtak át.

A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, amellyel egy éven át havi százezer forint támogatás és a névadó leszármazottja által adományozott Rudnay-rézkarc is jár, Mórocz István grafikusművész nyerte el. A fiatal művész 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán Eszik Lajos és Szurcsik József tanítványaként. Műveit egy cserépgyári munka ihlette: az ipari környezet, a gyári szerkezetek jelennek meg finom és aprólékos grafikai eszközökkel kivitelezett alkotásain.

A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Gallov Péter grafikusművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Dobó Bianka képzőművész kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint az Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Nagy Attila, utóbbi nívódíjat Szvet Tamás szobrászművész vehette át. A felsőoktatási intézmények festő szakának végzős hallgatóinak meghirdetett Fiatal Festők Nívódíjában Bíró Botond festőművész részesült.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top