+ Film

A Sárga Csikó díjazottja megígérte, hogy jóindulatúbb lesz

sárga csikó

A díjazottat méltató Jakab-Benke Nándor filmkritikus, blogger elmondta: étlen-szomjan is napokig beszélni képes tanárként ismerte meg Balogh Zsoltot.

Balogh Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi tanár kapta az erdélyi Filmtettfeszt idei életműdíját, a Sárga Csikó Díjat.

A kitüntetést a rendezvény záró gáláján, Kolozsváron adták át vasárnap délután. A fesztivál honlapján található leírás szerint Balogh Zsolt 1950-ben született Budapesten, magyar-történelem szakos tanári, televíziós és rádióadás-rendezői, valamint film- és tévérendezői diplomát szerzett. Számos rádió- és színházi rendezést, mintegy 50 televíziós játékfilmet, 600 tévéepizódot, különféle műsorokat, dokumentumfilmeket és két mozibemutatót tudhat maga mögött.

Oktatóként színészmesterséget, dramaturgiát, rendezést, forgatókönyvírást tanít több egyetemen, közöttük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karán is.

A díjazottat méltató Jakab-Benke Nándor filmkritikus, blogger elmondta: étlen-szomjan is napokig beszélni képes tanárként ismerte meg Balogh Zsoltot. Külön megemlítette a tanár jókedvét, amely – mint fogalmazott –

olyan malter volt, ami összetartotta a tananyagot.

Balogh Zsolt azt ígérte tanítványainak, hogy jóindulatúbb lesz, mint eddig volt.

Tiszta szívből kívánom ennek a fiatal, tehetséges generációnak, akik tulajdonképpen levernek minket a színpadról, hogy továbbra is így képviseljék a filmművészetet, legyenek bátrak, és kutassanak, figyeljenek, nyomozzanak, és keressék az élet értelmét, próbálják megfejteni az embert

– idézte a díjazottat a Maszol.ro portál.

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki így egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat korábban Durst György, Muhi András és Buglya Sándor vehette át.

A Koncsag Ádám szobrászművész készítette, a bukaresti Balassi Intézet által biztosított trófeához idén először pénzjutalom, a NMHH Médiatanácsa által felajánlott egymillió forint is társul.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top