+ Tudomány

Így élték meg a helyiek a cserépfalui zsidóság elhurcolását

Malvinka néni nemcsak kiváló pedagógusa volt a településnek, hanem krónikása is: elképesztően részletes naplót vezetett arról, mi történik Cserépfalun, és az írást a vészkorszakban sem hagyta félbe.

A 18. század végén létrejött és hetven évvel ezelőtt még mintegy ezerfős Mezőkövesd-környékbeli izraelita hitközség egykor fontos része volt a környék gazdasági, társadalmi és kulturális életének, mára azonban teljesen megszűnt. A történettel Balázs István és Tóth Péter a Groszmann Lili című-nevű blogon; a korabeli cikkek és adatok mellett most viszont valami egészen másra bukkantak.

Legújabb felfedezésük Szegedy Barnáné Malvinka néni hagyatéka, benne a napló, amiből egyelőre csak részletet tettek fel az oldalra. Malvinka néni ilyesmiket jegyzett fel ’44-ben:

  • Elvitték Schwarczékat és Groszmannékat
  • Zsidó munkaszolgálatosok árkot ástak az erdőben
  • Életük kockáztatásával valakik ételt vittek a munkaszolgálatosoknak
  • Sokan hoztak Mezőkövesdről ingóságaikat cserépi pincékbe.
naploreszlet

Részlet Malvinka néni naplójából. Forrás: Groszmann Lili blog

A kék tollal írt dokumentum két részből áll. A Rettenet című részben olvasható a fenti részlet, ebben még az is van, hogy a férfiak 90 százaléka a fronton szolgál, az értékeket mentik a pincékbe a bombázások miatt, és a katonák annyira éhesek, hogy megeszik a sebesült lovakat is. Ugyanezen az oldalon a Felszabadulás című részben olvasható, hogy hogyan szabadult fel Cserépfalu. A Váraljai dombok felől menekült a német, szóltak a katyusák, és jött tengernyi orosz. A papír hátoldalán az 1945. április 3-i dátum szerepel. Akkor írta volna mindkét részt Malvinka néni?

– írják a blogon.

Azt ígérik, amint feldolgozták, az egész hagyatékot megmutatják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top