+ művészet & politika

Honpolgár, hamarosan te is menekült leszel! – Muhi Klára, Bokros Lajos és Turay Balázs a menekültkérdésről

Mesélte egy barátnőm, akivel együtt dolgozom egy roma alapítványban, hogy kivitte egy meglehetősen radikális álláspontot képviselő ismerősét a Keletibe ruhát elosztani, és az a radikális vélemény estére megenyhült.

Manapság a menekültkérdés foglalkoztatja legjobban a társadalmat. Egy, a Kibicen megjelent, portálunkon és a Mandineren is idézett interjú kapcsán tudósokat, művészeket, közszereplőket kértünk arra: adjanak rövid elemzést a cikkek alatt szerepelő kommentek alapján. Fullajtár Andrea, Csepeli György és Karsai László gondolatai ITT, Tóth Krisztináéi, Salamon Andráséi és Csányi Vilmoséi ITT, Bódis Krisztáéi, Kálmán Lászlóéi és Lévai Katalinéi ITT, Kornis Mihályéi és Máté Andráséi pedig ITT olvashatók. Ezúttal Muhi Klára, Bokros Lajos és Turay Balázs véleményét adjuk közre.

MuhiKlara1Muhi Klára filmkritikus, filmalkotó

Én már nem olvasom a kommenteket, mert legtöbbször csak olyanok, mint a kocsmai szövegelés. A csendes többség egyébként szerintem nem kommentelget. Hanem például kimegy a Keletihez, hogy segítsen, vagy csak hogy saját szemével lássa, mi van. Szerencsére most is rengeteg önkéntes ment ki, az én környezetemben is, és ebben az altruizmus felszabadító hatásán túl az a jó, hogy az önkéntestapasztalat sokszor átírja az előítéleteket.

Mesélte egy barátnőm, akivel együtt dolgozom egy roma alapítványban, hogy kivitte egy meglehetősen radikális álláspontot képviselő ismerősét a Keletibe ruhát elosztani,

és az a radikális vélemény estére megenyhült.

Na, ez például jó. A menekültválság ettől még persze óriási probléma. A sajtó, a kormány és sok okos véleményvezér már egy ideje azt szuggerálja, hogy történelmi léptékű. És ez persze pánikot okoz. Miközben lehet, hogy nem is igaz. Hiszen a háborús gócokból millió migráns vonul szerte a világban a szélrózsa minden irányába, mert muszáj.

Számomra itt és most ez a kialakuló pánik, háborús paranoia a legfélelmetesebb. Próbálok higgadtabb hangokat elcsípni a káoszból, de nem nagyon vannak. Sok nő elkezdett rettegni, hogy besorozzák a fiát, férjét, megint rengetegen el akarnak menni Magyarországról.

Migrációval válaszolni a migrációra? Ez is tiszta őrület. Miközben csak arról van szó, hogy esetleg idetelepül pár tízezer szír.

A Brazilok vidéki forgatásán [bővebben itt – a szerk.], ahonnét szeptember elején becsöppentem a menekültválságba,

tíz gyártási ember flottul megoldotta háromszáz-négyszáz roma és nem roma statiszta élelmezését, egészségügyi ellátását nap mint nap.

Nem lehet, hogy a több száz milliós Európa, ahová e pillanatban még mi is tartozunk, a világ egyik legfejlettebb haderejével és kémtechnológiájával (lsd. Citizen Four) esetleg úrrá lesz néhány millió menekült befogadásán? Én ezt nem tartom annyira elképzelhetetlennek. A konszenzus, a belátás, meg a józanság persze sokat segítene.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: korkep.sk

Fotó: korkep.sk

Bokros Lajos politikus, a Közép-európai Egyetem (CEU) tanára

Ha van válság, akkor az a kormány által előidézett válság!

Sem Európába, sem Magyarországra nem érkezett annyi menekült, hogy jogos és érdemes lenne válságról beszélni. Sem az Unió nem készült fel a menekültek fogadására, ellátására, regisztrálásra sem pedig Magyarország. Ezért van válság.

Európa tehetetlenségét többek között a magyar kormány okozza, amelyik akadályozza a közös megoldások keresését. A magyar kormány tehetetlensége pedig belpolitikai célokat szolgál, az idegengyűlölet, a fajgyűlölet, és a vallási gyűlölködés erősítését.

A kerítés árából lehetett volna tisztességes menekülttáborokat építeni, ahol van étel, víz, ágy, többnyelvű és tisztességes tájékoztatás, eligazítás és regisztráció. Ha a menekültek emberi bánásmódot tapasztaltak volna, akkor többségük bizonyára készséggel együttműködött volna a magyar hatóságokkal.

Az Orbán-kormány tudatosan lázadást szít a menekültek között annak érdekében, hogy bevezethesse elnyomó intézkedéseit a magyar társadalom ellen is. Magatartása nem pusztán erkölcsileg undorító, hanem gonosz célokat szolgál.

Figyelj, honpolgár, hamarosan Te is ‘menekült’ leszel!

Orbán nyilvánvalóan szükségállapot bevezetésére készül. Menekültek ,,lázadásról” beszélni olyan körülmények között, amikor az állam az emberiesség minimális erkölcsi követelményeit sem tartja be és ahelyett, hogy segítené a szerencsétleneket, öncélú kegyetlenségre vetemedik, ez több mint gonoszság.

Az Orbán-kormány tudatosan szítja a feszültséget annak érdekében, hogy szükségállapotot vezethessen be. Nemcsak a menekültek ellen, akiket szándékosan nem segít, hanem a magyar állampolgárok ellen is, akiket durván lenéz.

Mivel az ország egyre rosszabbul teljesít, a kormánynak szüksége van a rendkívüli helyzetre annak érdekében, hogy igazolni lehessen a durva és kegyetlen intézkedéseket. Mindenki ellen.

Öncélú őrjöngés = magyar kormány.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

TurayBalazsTuray Balázs fotográfus

Szeptember 16-án a röszkei határon több újságírót is megvertek és elvittek a rendőrök, és e mellett szó nélkül elment a magyar médiumok többsége. Alig hallok olyan hangot, amely az ügy jelentőségéhez mérten foglalkozna a történtekkel. Elenyészően kevesen vannak, akik vizsgálatot követelnek, illetve összefüggéseiben vizsgálják magát az eseményt.

Számomra az első és legfontosabb, hogy minden megsebesült menekült és újságíró kapja meg azt a fizikai segítséget és lelki megerősítést, ami az ilyen helyzetekben jár neki. Legyen világos számukra, hogy a velük történteket dokumentálják – abból a célból, hogy az saját maguk számára is hozzájárulhasson az események megértéséhez, későbbi feldolgozásához.

A roma családok elleni támadások óta tudjuk, hogy az állami szervekre az efféle krízishelyzetekben nem lehet számítani.

Úgy tűnik, a tollat, kamerát forgató emberek szakmai szervezetei sem zárnak össze, hogy egyként, egyértelműen, nagyon határozottan elfogadhatatlannak nyilvánítsák a rendőrök eljárását, és együttérzésükről biztosítsák a kollégáikat. Ez az a helyzet – ahogyan a szélsőséges tévécsatorna menekülteket felrúgó operatőréé is az volt – amelyben nincs helye semmilyen ‘de’-nek, ‘ugyanakkor’-nak vagy ‘nem kellett volna ott lenniük’-nek.

Ha van kiemelten fontos feladatuk a sajtófotósoknak és a videoriportereknek, akkor az éppen a dokumentálás és az azonnali közreadás, amely megállíthatja egy helyzet további eszkalálódását, és segíthet a történtek feltárásában, az oda vezető út megértésében. Ezt nyilván a rendőrség is jól tudja.

Vajon azért törték össze egy fotóriporter kameráját, hogy a hibás és túlzó intézkedés képei ne kerülhessenek a nyilvánosság elé?

Remélem, az önkéntes csoportokban lesznek, akik – szakemberek útmutatása alapján – kimondottan az ilyen támadásokat elszenvedett embereket segítik majd.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

3 hozzászólás

3 Comments

  1. göre gábor bíró úr! szerint:

    Muhi tatárjárás, Bokros néppusztítás Lajos mind a „választott népből való! Isten magához szólíthatná választottjait!
    LISZT FERENC, 1811-1886, (már, vagy még? Tudta!) Die Israeliten
    „A zsidó folytatja a pénz kisajátítását, és az állam torkát pénzeszsákja szájának a szorosabbra vagy lazábbra engedésével fojtogatja. A sajtó minden eszköze a kezében van, hogy a társadalom alapjait szétzúzza. Ő az alapja minden olyan vállalkozásnak, amely a trón ledöntésére, az oltár széttörésére és a polgári jog megszüntetésére irányul.”

    A vándorlásra USA vörös cégéres csúcs gazemberei, értsd Rotschildok szarkavarása kényszeríti szerencsétleneket, bedöntve benneteket európai blankoltak!

  2. Nonemart szerint:

    Nagyon tisztességes hozzászólások a fntiek, nem úgy, mint a a tökéletlen göregábor alant. Sajnos, nehéz lenne megmondani, hogy a „magyar” nép alatt azt a pár nomrális értelmiségit kell érteni, akik töretlenül harcolnak egy jó értelemben vett polgári demokráciáért, vagy azokat, akik a szittya öntudattalnságban, izzadva, elpusztíthatatlanul éltetik a mai orbánrezsimet, fosztogatják a kulturális raktárakat, felélik az anyagi természetű termést. Valahogy az egésztől kezd elmenni az ember kedve.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top