+ Irodalom

Bojkottálják Magyarországot a Göteborgi könyvvásáron

göteborgi

A svéd művész, Channa Bankier kategorikusan kijelenti, hogy nem hajlandó semmilyen magyar témájú rendezvényen részt venni, bojkottálja azokat. Ylva Lagercranz Spindler, kulturális újságíró szerint a könyvvásárnak folyamatosan extra programokat kellene beilleszteni, hogy a helyzetet meg lehessen vitatni.

  • göteborgi
  • göteborgi

Megint jőnek, kopogtatnak:
„Csendesebben vigadjanak,
Isten áldja meg kendteket,
Szegény édesanyám beteg.”

Csütörtökön nyílik meg a Göteborgi Könyvvásár, amelynek főtémája Magyarország lesz. A kedélyek máris felforrósodtak a vásár körül. A Facebookon írja a szerző és kommentátor America Vera-Zavala:

Magyarország a téma, a Magyar Kulturális Intézet a fő partner. Ugyanakkor látjuk a napi borzalmas képeket Magyarországról, a menekültek embertelen kezelését, és ez a magyar kormányzati politika… Mit csináljon az ember, mit tegyünk?

A svéd művész, Channa Bankier kategorikusan kijelenti, hogy nem hajlandó semmilyen magyar témájú rendezvényen részt venni, bojkottálja azokat. Ylva Lagercranz Spindler, kulturális újságíró szerint a könyvvásárnak folyamatosan extra programokat kellene beilleszteni, hogy a helyzetet meg lehessen vitatni. Erre Daniel Levin, a Könyvvásár főszervezője azzal reagál, hogy mindenképpen lesznek aktuális vitaprogramok a vásáron, a műsort folyamatosan bővítik ezekkel. Úgy véli, hogy a Könyvvásáron nem csak az irodalomnak van helye, hanem a társadalmi vitának is.

A 31. Göteborgi Könyvvásár programjában szerepel egy vitaprogram Heller Ágnes filozófussal, illetve itt mutatják be a néppárti Birgitta Olsson könyvét, a Hej herr diktator (Jó napot, diktátor úr) című művet, aminek az alcíme: Magyarország Orbán uralma alatt.

A Balassi Intézetet is érték támadások Svédországban. Pártossággal vádolták, és felhozták a Hunniával való kapcsolatát, illetve Bayer Zsolt 2013-as stuttgarti szereplését.

Az idei Göteborgi Könyvvásárról való tudósítás nem lesz egyszerű feladat annak, aki nem akar a napi politikáról tudomást venni. A vásár melléktémája a szólásszabadság lesz. Ennek reményében felszínre fognak kerülni az aktuális magyarországi események, de reméljük, nem az irodalom rovására.

(A cikk a Svenska Dagbladet cikkje alapján készült)

6 hozzászólás

6 Comments

  1. Józsi szerint:

    Mert Svédországban annyira jó a menekülteknek… Oh wait…
    http://index.hu/kulfold/2013/05/25/megraztak_svedorszagot_a_zavargasok/

  2. Droidok Országa szerint:

    Szerintem azt látja, hogy minálunk a hozzád hasonlók szabadon kommentelgethetnek, ahelyett, hogy egy csendes gumiszobában gondoskodna róluk a Magyar Állam.

  3. elisa delisa szerint:

    A Göteborgi Könyvvásár programigazgatójától – akit amúgy erösen kritizál a svéd sajtó amiatt, hogy Magyarországot díszvendégnek hívták a vásárra – szóval azt olvastam, hogy noha kifejezetten az irodalomra szertenének fókuszálni, de tág teret adnak a társadalmi vitának is a magyarországi társadalmi- és politikai valóságot illetöen. Mi több, szeretnék, ha a nem csak magyar irodalom mutatkozna be, hanem az arra vállalkozók kifejtenék a könyvvásár keretei között az álláspontjukat és érveiket arról, miért is ne álljon Magyarország fasizálódása az európai és a világ progresszív gondolkodói kritikájának fókuszában.

    A magyar irodalmat képviselö írók sorát nézve érdekes lesz követni a vásár napjainak eseményeit – ugyanis a Balassi Intézet által kiválasztottak társasága alig van köszönöviszonyban a magyar irodalom svédül ismert vagy egyáltalán megjelent alkotóinak csoportjával. Azaz a magyar kulturális intézet nevesincs szerzökkel jelenik majd meg az egyik legjelentösebb európai könyvvásáron…. Kelelmetlen. Mondhatnám, kínos. Föként az íróknak lesz az. Kár, hogy az együttmüködés ennyire nehéz müfaj a magyar kulturpolitika számára! .

  4. Lingon szerint:

    A magyar irodalommal az a helyzet, hogy Kertészen és esetleg Esterházyn és Krasznahorkain kívül senkit nem ismernek Svédországban. Kevés a fordítás, a fordító, nagy tisztelet a kivételnek. A vicc az az egész könyvvásárral, hogy most van lehetőség bemutatkozni másoknak is.

  5. Pap szerint:

    VW-ba vajon beül?

  6. Attila I. Regoczi szerint:

    Hungary is a well functioning parliamentary democracy with all the
    necessary attributes of free speech, free press and free elections. The
    political left, using these freedoms, is increasingly attacking Hungary’s
    right wing government based on this government’s stand regarding
    the present migration crisis. To put it simply, the left wants to welcome
    as many migrants as possible, the government as few as possible. The left’s
    attacks go beyond the migrants. For them the migrants are a tool to
    improve their sagging support among the population. For this purpose the
    left also attacks Hungarian targets outside of Hungary. The above article describing an action taken agains Hungary and the prime minister of Hungary
    in Sweden, is an example of vicious attacks by the political left outside of Hungary.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top