+ Képzőművészet

Elhunyt Braun András festő

Braun András

Szeptember 12-én gyors hirtelenséggel meghalt Braun András, az egyik legismertebb magyar festő, a hírt a felesége tudatta a Facebookon. Braun András idén lett volna 48 éves.

Szeptember 12-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Braun András, az egyik legismertebb magyar festő, a hírt a felesége tudatta a Facebookon. Braun András idén lett volna 48 éves – írja az index.hu.

Június 4.-én Baranyai Levente képzőművész nyitotta meg Braun András Rotary Szegmens című kiállítását az APA-ban. Az azonos című könyvből közöltünk képeket, és a megnyitóbeszédet.

Azt Artmagazin.hu így írt Braun András művészetéről:

Braun festményei különös műgonddal készülnek. Gyakran emlegeti, hogy szándékosan épít hibát a műveibe, de ezek a hibák a kompozíció kiszámíthatóságának, unalmassá válásának, didaktikusságának elkerülése érdekében kerülnek a képbe. A hiba tehát nem a festésmódban van, mert Braun precíz, fegyelmezett munkával tökéletes festői felületeket hoz létre. Geometrikussága miatt többen a digitális képhez hasonlítják műveit. Ha a precíz és pontos kimunkálásra gondolnak, igazuk van, de tudnunk kell, hogy Braun nem használ PC-t a komponáláskor. Azt is meg kell említenünk, hogy Braun valóban optikai hatást ér el, de festményei nem pusztán optikai trükkök variációi. Festményeinek formavilága dinamizmust, energiát sugároz, színei telítettek és intenzívek, s ha ezt állítjuk, akkor feltételezzük, hogy erős kapcsolatot alakítanak ki nézőjükkel. Színei önálló életre kelnek az optikai turbulencia miatt, s bár műveinek koncepciója hasonló, mindegyik képe más-más festői élményt nyújt. Geometrikusságuk, absztrakt voltuk nem teszi e képeket szárazzá, hideggé és pár másodperces nézelődéssel elintézhetővé. A néző a kompozícióknak kifejezést, expresszivitást tulajdonít, intenzív viszonyt alakít ki a képpel – s ez Braun célja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top