+ Irodalom

Ők a Man Booker-díj idei jelöltjei

Man-Booker díj

A listára új szerzők és már jól ismert nevek egyaránt kerültek. A Man Booker-díj honlapja idézi Michael Wood zsűrielnököt, aki kiemelte a szűkített listán szereplő szerzők változatos írói stílusát, kulturális örökségét és irodalmi hátterét.


Két brit és két amerikai szerző mellett egy jamaicai és egy nigériai író is felkerült a Man Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Londonban.

Marlon James, aki A Brief History of Seven Killings című könyvével szerepel az esélyesek között, az első jamaicai szerző, aki felkerült a Man Booker-díj szűkített listájára. Chigozie Obioma – aki 28 évesen a legfiatalabb a hat szerző közül – pedig a második nigériai író, akit jelöltek az elismerésre. Mindketten az Egyesült Államokban élnek.

A július végén közzétett hosszú listáról kiválasztott hat döntős közé került még Nagy-Britanniából Tom McCarthy a Satin Island-del és Sunjeev Sahota The Year of the Runaways című regényével, az Egyesült Államokból pedig Anne Tyler A Spool of Blue Thread és Hanya Yanagihara A Little Life című kötetével.

A Man Booker-díj honlapja idézi Michael Wood zsűrielnököt, aki kiemelte a szűkített listán szereplő szerzők változatos írói stílusát, kulturális örökségét és irodalmi hátterét.

A listára új szerzők és már jól ismert nevek egyaránt kerültek. Chigozie Obioma például The Fishermen című bemutatkozó munkájával szerepel a jelöltek között, míg Tom McCarthy 2010-ben már felkerült a Man Booker-díj szűkített listájára. Anne Tyler nevét a magyar olvasók is jól ismerhetik, a Pulitzer-díjas amerikai írónak számos regénye jelent meg magyarul, Az alkalmi turistából film is készült William Hurt és Geena Davis szereplésével.

Anne Enright, aki 2007-ben már megkapta a rangos elismerést, és Andrew O’Hagan, aki korábban már kétszer is a díj közelébe került, ezúttal nem jutott tovább a hosszú listáról.

A Man Booker-díjra – a tavalyi kezdeményezést folytatva – ismét lehetővé tették minden olyan szerző jelölését nemzetiségére való tekintet nélkül, aki angol nyelven írta munkáját. A győztes személyét október 13-án hozzák nyilvánosságra.

A Man Booker-díjat először 1969-ben adták át. 2014 előtt csak az Egyesült Királyságból, a Brit Nemzetközösségből, az Ír Köztársaságból és Zimbabwéből származó írók indulhattak műveikkel az elismerésért.

Tavaly az ausztrál Richard Flanagan nyerte a Man Booker-díjat a II. világháború délkelet-ázsiai hadszíntérén játszódó The Narrow Road to the Deep North című regényével, amely főleg azért tetszett a zsűrinek, mert nagyszerűen ötvözte a háború és a szerelem témáját. A könyv egy japán hadifogolytáborba vezeti az olvasót, a Thaiföld és Burma közötti hírhedt „halálvasút” építésének idején.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top