+ Irodalom

Melyik a legnépszerűbb Agatha Christie regény a magyar olvasók szerint?

Agatha Christie

Az írónő unokája, Mathew Prichard szerint a krimi sikere a remekül bonyolított történetnek köszönhető, amely az első kiadás óta lenyűgözi és szórakoztatja a közönséget.

A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-krimi a magyar olvasók körében egy augusztus végén zárult szavazás szerint.

Az Európa Könyvkiadó Christie rajongóit az írónő születésének keddi 125. évfordulója alkalmából kérte fel arra, hogy válasszák ki legkedvesebb regényüket az életműből.

A kiadó közleménye szerint a szavazáson a Tíz kicsi néger a voksok 26 százalékát kapta, így megelőzte a szintén nagyon népszerű Poirot-történeteket: a Gyilkosság az Orient expresszen, valamint a Halál a Níluson című krimiket.

A három legkedveltebb regényt októberben egy kötetben jelenteti meg az Európa Könyvkiadó.

A magyar Christie-rajongók a nemzetközi szavazáson is voksoltak kedvencükre. Mint a közleményben kiemelik, az amerikai, az angol és a brazil olvasók mellett a magyarok voltak a legaktívabbak.

A nemzetközi voksolást is a Tíz kicsi néger nyerte, és a második helyre szintén a Gyilkosság az Orient expresszen került. A harmadik helyet azonban Az Ackroyd-gyilkosság foglalja el a nemzetközi listán. A Christie hagyatékának gondozói által szervezett közvélemény-kutatásban több mint 15 ezer válaszadó vett részt, 21 százalékuk szavazott a Tíz kicsi négerre.

A Tíz kicsi néger tíz idegenről szól, akik egy szigeten ragadnak, majd miután rejtélyes körülmények között néhányan meghalnak, a többiek rájönnek, hogy valószínűleg egy gyilkos van közöttük. Ebben a regényben Christie két kedvenc nyomozó hőse – Miss Marple és Hercule Poirot – közül egyik sem szerepel, de a művet világszerte több mint százmillió példányban adták el. Számos filmadaptáció készült belőle és 1943-ban Agatha Christie még egy színpadi változatot is írt a könyvből, így bevonult minden idők legnépszerűbb regényei közé. Télen mutatják be azt a háromrészes minisorozatot, amelyet a BBC forgatott Agatha Christie legsikeresebb regényéből.

Az írónő unokája, Mathew Prichard szerint a krimi sikere a remekül bonyolított történetnek köszönhető, amely az első kiadás óta lenyűgözi és szórakoztatja a közönséget.

A brit krimikirálynő 1890. szeptember 15-én született és 85 évesen hunyt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top