+ Képzőművészet

Antiszemita feliratokkal fújták össze a Királynő Vagináját Versailles-ban

Anish Kapoor

Múlt vasárnap rongálták meg másodjára az indai származású, de a hetvenes évek óta Londonban élő szobrász, Anish Kapoor óriási méretű szobrát, amit az emberek egymás között a „királynő vaginájának” neveznek.

Gyalázkodó, antiszemita mondatokkal fújták tele a Versailles-i kastély kertjében álló „vagina emlékművet”, amit a híres szobrász, Anish Kapoor készített. A művész szerint a szélsőségesek erősödésének köze van a mostani menekültkrízishez, hiszen többek között a francia kormány is gyűlöletkeltő politikát folytat a kisebbségekkel és bevándorlókkal szemben.

Múlt vasárnap rongálták meg másodjára az indiai származású, de a hetvenes évek óta Londonban élő szobrász, Anish Kapoor óriási méretű szobrát, amit az emberek egymás között a „királynő vaginájának” neveznek. Az emlékművet – amelyhez sziklák is tartoznak és csak „koszos saroknak” neveznek – olyan antiszemita mondatokkal írták tele mint például:

„SS tisztek áldozati vére” , „a királynőt kétszer áldozták fel és sértették meg”, „másodjára erőszakolták meg a nemzetet a deviáns zsidó aktivisták” „Krisztus a király Versailles-ban”

Fotó: EFE/EPA/YOAN VALAT / news.yahoo.com

Fotó: EFE/EPA/YOAN VALAT / news.yahoo.com

A 60 méter hosszú és 10 méter magas acéltölcsért júniusban egyszer már összefújták festékkel, és rögtön utána megtisztították, most viszont rajta hagyják az antiszemiták kézjegyeit:

Nagyon szomorú vagyok. Már az első alkalommal is megkérdőjeleztem a döntésemet, hogy vajon jól teszem-e, ha letisztíttatom a szobrot. Most azonban úgy döntöttem, a feliratok maradnak, a förtelmes szavak pedig a művem részévé válnak, így emlékeztetve a járókelőket az antiszemitizmus és a gyűlölet ismételt előretörésére Európában, amit nem szabadna engednünk.

– nyilatkozta a Le Figaro-nak Kapoor, aki korábban úgy írta le, hogy a szobor olyan mint egy királynő vaginája, amely visszaveszi hatalmát és erejét. A leírást később visszavonta.

Fotó: EFE/EPA/YOAN VALAT / news.yahoo.com

Fotó: EFE/EPA/YOAN VALAT / news.yahoo.com

A 61 éves művész beszélt arról is, hogy szerinte a mostani menekültkrízis a szélsőségesek előretörésének és a francia politikának is köszönhető:

Ide vezetett a szír testvéreink kirekesztése. Szégyellje magát Franciaország a gyűlöletkeltő politikáért, amit a kisebbségekkel szemben folytat. A mű megrongálása egyúttal az emberiség és a kulturális szellemiség elleni bűntett is.

A francia elnök, Francois Hollande is megszólalt az ügyben, szerinte

a vandálok tette gyűlöletkeltő és antiszemita magatartás.

A miniszterelnök Manuel Valls pedig azt mondta, hogy

undorítónak tartja a rongálást, az elkövetőket pedig súlyosan megbüntetik majd.

Fotó: EFE/EPA/YOAN VALAT / news.yahoo.com

Fotó: EFE/EPA/YOAN VALAT / news.yahoo.com

Fleur Pellerin kulturális miniszter a helyszínre látogatva azt nyilatkozta, hogy

a vandalizmus az alkotás szabadsága elleni támadás, ami elfogadhatatlan. Ez nem több és nem kevesebb, mint a fasizálódás víziójának megnyilvánulása a művészetben.

Anish Kapoor

Anish Kapoor / bbc.com

Hozzáfűzve, hogy az elkövetők, akár hét év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak, plusz 100 ezer euró pénzbírság megfizetésére köteleznék őket.

Rendőrségi források szerint nagy valószínűséggel szélsőjobboldali huligánok lehettek az elkövetők, az ügyben már gyanúsítottjaik is vannak.

Kapoor munkái – a vagina-emlékművel együtt – novemberig láthatóak a kastély egyik termében és a kertben.

Anish Kapoor

Az A Királynő Vaginája eredeti állapotában / bbc.com

Ez eddig a legmegosztóbb kortárs kiállítás a kastélyban, pedig korábban már Jeff Koons és a japán művész, Takashi Murakami is bemutatta munkáit.

Nem ez az első alkalom, hogy egy szobor ilyen nagy port kavar Franciaországban: 2014 októberében az amerikai szobrász, Paul McCarthy Fa című munkáját – egy hatalmas análdugót ábrázolt a szobor – rongálták meg a párizsi Vendome téren. Sőt, a szobor egyik ellenzője még három pofont is lekevert a művésznek, aki ezután szedte a sátorfáját, és elvitette a munkáját.

(Forrás: The Guardian)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top