+ Irodalom

Az ujjaimat az életemért? Jó, jó! – csak hadd maradjak életben!

Hegyi őrület

8848 méteres magasságban nincs helye hibának. Aki nem elég felkészült, az életével fizethet. Akárcsak az Ég és Jég, a Hegyi őrület is az 1996-os Mount Everest-i tragédiát eleveníti fel, és hasonló kérdéseket boncolgat, ám a végén másképpen válaszolja meg azokat.

A mászók akkor már a puszta életükért küzdöttek: csapdába ejtette őket a 8000 méter fölött húzódó Halálzóna, ahol a jócskán fagypont alatti hőmérséklet és a súlyos oxigénhiány szövetségre lép egymással és gyilkolni kezd, mégpedig rettenetes sebességgel.

Nemrég Jon Krakakuer Ég és Jég című könyvéről áradoztam, melyben az 1996-os Mount Everest-i hegymászó katasztrófát eleveníti fel. Nos, van ott még, ahonnan ez jött. A kazak származású Anatolij Bukrejev és G. Weston DeWalt kötete, a Hegyi Őrület szintén a Park Kiadónál jelenik majd meg, és szintén a végzetes Mount Everest-i tragédiát járja körbe. Krakakuer az Ég és Jégben élesen kritizálta Anatolij Bukrejev túravezetőt, aki szerinte felelőtlenül hagyta ott ügyfeleit a csúcsmászás után. Az expedíció során több társát is megmentő, egyébként neves hegymászó Bukrejev egészen máshogy látta a helyzetet. Meg is írta a maga krónikáját G. Weston DeWalt közreműködésével: A Hegyi őrület egy másik szemszögből mutatja be a hírhedt 1996-os expedíciót.

És akkor hét óra körül, talán öt perccel utána megtaláltam Scottot. Sötét is volt, komoly nagy viharral, és a hófúváson át megláttam őt, mint délibábot. Láttam, hogy a pehelykabátján nyitva a cipzár, egyik kezén semmi kesztyű, megfagyott már. Kinyitottam arcán a maszkot, és a maszk körül fagyott volt az arca, de nem ugyanolyan fagyott, a maszk alatt olyan kékes színű, mint nagy zúzódás. Az arca nem olyan, hogy élet van benne. Nem láttam lélegzést sem, csak összeszorult állkapcsot.

Hegyi őrület

Laikusként a Hegyi őrület olvasása közben biztosan nem azon fogunk elmélkedni, ki miben hibázott 19 évvel ezelőtt 8000 méteres magasságban. Nem is a mi tisztünk eldönteni ezt. Mi inkább élvezzük azt a több száz oldalas kalandhalmazt, amit első kézből tárnak elénk. Ahogy Krakakuer, úgy Bukrejev is félelmetes részletességgel, két lábon járó hegyi naplóként festi meg az expedíció minden egyes mozzanatát. A különbség a két könyv között talán annyi, hogy míg Jon Krakakuer némi érzelemmel is megtöltötte sorait, addig a Hegyi őrület inkább jegyzőkönyv-szerűen eleveníti fel az eseményeket. Ettől függetlenül mindkét kötet ugyanolyan izgalmas olvasnivaló: ki ne akarná átélni a világ legmagasabb pontjának meghódítását annak minden örömével és drámájával együtt? Amiért a Mount Everesten megmentette három társa életét, Bukrejev 1997. december 6-án elnyerte az Amerikai Alpinisták Klubjától a David A. Sowles emlékdíjat, mely az egyik legbecsesebb díj, amit hegymászó kiérdemelhet. A Hegyi őrület szerzőinek egyike már nincs köztünk: Bukrejevet 1997-ben az Annapurna I megmászása közben sodorta el egy lavina, holttestét nem találták meg. Bár a Hegyi őrület és az Ég és Jég számos kérdést más nézőpontból közelít meg, mindkét könyv egyfajta tisztelgés a Mount Everest előtt. Krakakuer és Bukrejev is egyetért abban, hogy a hegyen nincs helye hibának, könnyelműségnek, és az Everest megmászásából nem szabad üzletet csinálni.

A két könyv elolvasása után még több jeges hegyi őrületre vágysz? Akkor jó hírem van, szeptember 17-én érkezik a magyar mozikba az Everest, mely szintén az 1996-os tragédiát mutatja be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top