Archív

Nem hagyjuk! Nem oda Buda!

Nem hagyják a corvinusosok, hogy a kormány beolvassza a Budai Campust a Szent István Egyetembe. Ma mi, holnap ti! jelszóval demonstrációra hívnak. mindenkit.

,,Nem hagyjuk!, Ma mi, holnap ti!, Semmit rólunk nélkülünk!, Nem oda Buda!, Aki dudál, velünk van!” – többek között ezt skandálták a Nem adjuk a Budai Campust elnevezésű tüntetés résztvevői. A Budapesti Corvinus Egyetem campusának megmentéséért tartott demonstráción hallgatók, oktatók, egykori diákok, szülők és szimpatizánsok tömege vonult a Villányi úti K épülettől a Budapest Kongresszusi Központhoz, ahol éppen a tanévnyitó zajlott. A rendőri felvezetéssel haladó menetet sok arra közlekedő autós üdvözölte dudálással, integetéssel.

A Kongresszusi Központ bejáratánál egy hallgató arról beszélt, hogy el akarják venni a jövőjüket, a diplomájukat. Nem azért mentek a Corvinusra tanulni, hogy a Szent István Egyetem diplomáját szerezzék meg, mondta. Fodor Marietta, az Élelmiszer-tudományi Kar tanára pedig felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy az államtitkári javaslat nem integrációt, hanem megsemmisítést jelent, és a tervek szerint a hét és fél hektáros természetvédelmi területet, az arborétumot is értékesítené a kormány.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

M. Szilágyi Kinga, a Tájépítészeti Kar dékánja a Librariusnak elmondta: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) évnyitója előtt hagyományosan sajtótájékoztatót szoktak tartani, ám az idén ezt lefújta az egyetem kommunikációs igazgatósága. Hogy – vélhetően Rostoványi Zsolt rektor utasítására – miért nem kaptak engedélyt az újságírók tájékoztatására, arra számukra sem derült fény. A demonstrációt egyébként éppen azért időzítették az évnyitóra, mert számítottak a különböző sajtóorgánumok jelenlétére.

Hegedűs Attilától, a Kertészettudományi Kar dékánjától megtudtuk: a felsőoktatásért felelős államtitkárság korábban mind a Szent István Egyetemtől (SZIE), mind a Corvinustól fejlesztési koncepció kidolgozását kérte. Az egyik lehetőség a független intézményekként történő együttműködés, a másik a teljes szervezeti integráció volt. A tárgyalások során bebizonyosodott, hogy a Corvinus számára kizárólag a független intézményi együttműködés elfogadható, míg a SZIE inkább az integrációra hajlik, de a közös metszet mindenképpen az előbbi forma lenne. Az államtitkárság ennek ellenére az utóbbit akarja végrehajtani.

Amikor a hallgatók és az oktatók megtudták, hogy minden szakmai és racionális érvünket lesöpörték az asztalról, úgy döntöttek, hogy az utcára vonulnak

– mondta Hegedűs.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szeptember 1-jén bejelentette, hogy – a felsőoktatás átszervezésének részeként – a BCE Budai Campusát, a Tájépítészeti, a Kertészettudományi és az Élelmiszer-tudományi Kart  2016.  január 1-jétől a Szent István Egyetembe olvasztják, jóllehet a Corvinus szenátusa egyhangúlag a budai és pesti karok egysége mellett foglalt állást. Amint azt kiáltványukban is írták,

az egyetemi autonómia szempontjából is elfogadhatatlannak tartják, hogy az államtitkári javaslatot az érintett karok vezetőinek kizárásával hozták meg. A karok által készített szakmai anyagokat semmibe vették. Elfogadhatatlan, hogy olyan egyetem vegye át a karok irányítását és az oktatás jelentős részét, amely egyetem hasonló szakainak évek óta lényegesen rosszabb eredményei vannak a felsőoktatási rangsorban. A kizárólag a Corvinus-szal szemben alkalmazott rendkívül szűk határidő kettévágja a tanévet és káoszt teremt.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

A Budai Campus hallgatóinak és dolgozóinak fóruma az alábbi követeléseket és állásfoglalást fogalmazta meg:

  • Legyenek nyilvánosak a tárgyalások, a döntést megalapozó szakmai anyagok és hatástanulmányok. A felsőoktatási struktúra további átalakításánál is ez legyen a gyakorlat.

  • Az oktatásban nem átgondolatlan átalakításokra, hanem a korábban elvont források visszaadására van szükség. A budai karok stabilitását is az agrárképzési támogatás szintjének helyreállítása oldaná meg.

  • Az átalakítások egy 160 éves intézmény szerkezetét, hírnevét és nemzetközi kapcsolatrendszerét rombolnák szét. A budai karok színvonalát a jelentkezők növekvő létszáma is bizonyítja. A hallgatók ragaszkodnak az anyaintézményhez.

  • Nincs jó felsőoktatás kiszámíthatóság nélkül. Ne vegyék el a hallgatók és az oktatók jövőképét. Biztosítsák az intézmények stabilitását.

,,Tizenkét év alatt építettük fel a Corvinus brand-et. Az Élelmiszer-tudományi Kar is hozzájárult ahhoz, hogy a Corvinus név jól csengjen. Magyarország vezető szakmai képzőhelye vagyunk, komoly erőfeszítéseket tesznek a hallgatók, hogy nálunk tanulhassanak” – szögezte le Hegyesné Vecseri Beáta, a kar dékánja.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

,,Akik decemberben államvizsgáznak, corvinusos diplomát kapnak, viszont azok a hallgatók, akik már öt és fél éve ide járnak, de az államvizsgájuk áttolódik januárra, Szent István-os diplomások lesznek. Az elsős hallgatóinkat pedig, akik boldogok, hogy bejutottak a Corvinusra, a kormánydöntés következtében január 1-jével kitaszítja ez az egyetem. Tiltakozásként nem véletlenül tartottak ’Én a Corvinus Egyetem hallgatója vagyok’ táblákat a tüntetésen.”

M. Szilágyi Kinga kitért arra, hogy az agrárképzés forráshiányos. ,,Éppúgy mérnököket képzünk, mint a műszaki területeken, ugyanannyi vagy akár több költség árán, hiszen a különböző laboratóriumi és terepgyakorlatok pénzigényesek, mégsem kapjuk meg azt a térítést, mint amit egy műegyetemi mérnök hallgató megkap” – mondta. A SZIE esetében ez egyelőre azért nem jelent nagy problémát, mert ott van a „jól tejelő” Állatorvos-tudományi Kar. A hallgatói hatvan százaléka külföldi; praktikusan ők tartják el a SZIE-t. Ezért is akarnak kimenekülni onnan, persze erről nincs kommunikáció.

,,Ha az Állatorvosi kiválik, a SZIE megrendül anyagilag” – állítja M. Szilágyi Kinga.

Mire lesz jó, ha összerakják az ő hét sovány tehenüket a mi három sovány tehenünkkel? A következő lépésben majd eladják a legelőt, aztán sorra megdöglenek a tehenek is. Azaz biztos, hogy előbb-utóbb sor kerül a budai karok ingatlanjainak értékesítésére. A háttérben ez sejlik, és nem is előzmények nélküli. 2000-ben úgy jött létre a Szent István Egyetem, hogy minket odapakoltak, és egy évvel később már az ingatlanjaink eladását tervezgették.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Hegedűs Attila szerint az államtitkár tett egy megnyugtatásnak szánt, de számukra inkább leleplező kijelentést. Ugyanis azt mondta: ad 50 millió forintot, hogy a Budai Campus felújításának terveit elkészítsék, továbbá hozzátette, hogy a SZIE-n belüli Ybl Miklós főiskolai kart áttelepítik a Budai Campusra. Az Ybl a rengeteg funkciójával most a Thököly úton van egy hatalmas épületben. Palkovics meg akarta nyugtatni a dékánokat, hogy nem eladni fogják a campust, hanem fejleszteni és bővíteni, csakhogy erre ott nincs hely. ,,Érthetetlen, hogy ha az Ybl két kilométeres körzetén belül van egy jó minőségű építő- és építészképzés, a Műegyetem, miért akarnak a Budai Campuson erőszakkal létrehozni egy másikat, amely rosszabb színvonalú lenne. Ráadásul csak úgy oldható meg, ha a Budai Campus valamelyik karát vagy karait kiszakítják a történetileg integráns helyéről, és átcsapják mondjuk Gödöllőre. ,,Nekünk 162 éve folyamatos kötődésünk van ehhez a területhez, ami egy ide betelepített, magát itt otthon nem érző kar munkatársaiban nyilván nem fog kialakulni. És ha ezt megcsinálják az egyik évben, a következőben már  dönthetnek úgy, hogy mégsem ide, hanem amoda kerüljön. Ők nem fogják élőlánccal, ‘szülőföldjükként’ védeni az értékeket, például az arborétumot, mint mi 2002-ben.” [Erről bővebb információ a linkre kattintva olvasható a szerk.]

Már a XX. század első éveiben felmerült a Budai Campus szétdarabolása, illetve elköltöztetése, és később is sokszor fenyegette ez a veszély. De eddig soha, még a háborúk és totalitárius rendszerek idején sem sikerült. A corvinusosok most leginkább a nyilvánosság erejében bíznak. A tüntetők Balog Zoltánhoz intézett egyik kérése az, hogy legyen nyilvános minden szakmai anyag, amire az államtitkárság a döntését alapozza. Ha össze lehet vetni a SZIE és a BCE által készített koncepciót, a nem szakértők számára is világossá válik, hogy minőségét, felvetéseit, szakmai értékeit tekintve egyértelműen a Corvinusé a jobb. Messziről látszik, hogy az államtitkárság nem a szakmailag kiérlelt, vállalható és a felsőoktatás minőségének javítására irányuló érveket fogadta el. Ha ez a társadalom számára nyilvánvaló lesz, a kormánynak magyarázatot kell adnia róla.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Mint M. Szilágyi Kinga mondta, felső utasítás értelmében hosszú ideig nem nyilatkozhattak.  Amikor engedélyt kaptak rá, az államtitkár megbocsáthatatlannak tartotta, hogy éppen a Népszabadságban foglaltak állást. A kormányoldal nem is késlekedett a váddal, miszerint a Corvinus 2003-as kiugrása a SZIE-ről politikai akció volt.

Arra a kérdésre, hogy az állami televízió, illetve rádió kért-e interjút a budai karok vezetőitől, a három dékán azt válaszolta: igen, adtak is, ám azok soha nem kerültek adásba.

A tiltakozás első lépése volt a hétfői felvonulás, ma folytatni kívánják a tiltakozást.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top