+ Életmód

Ferenc pápa lépett házasság-ügyben… na, nem akkorát!

DrMáriás

Sokan a válás megkönnyítéséről beszélnek, de nem erről van szó. Annyi történt, hogy Ferenc pápa egyszerűbbé tette a házasság semmissé nyilvánítását.

A templomban megkötött szentségi házasságot az egyház továbbra is felbonthatatlannak tartja, a Vatikánban bemutatott apostoli levéllel Ferenc pápa azt tette lehetővé, hogy a kétszintű, időigényes és drága eljárás helyett most már – a felek egyező akarata esetén, alapos indokkal – egyetlen döntéssel semmisnek nyilvánítható a házasság. Ferenc pápa ezzel a „saját kezdeményezésre” meghozott döntéssel régi és jogos igényt elégített ki, s olyan reformot hajtott végre, mely sokakban megerősítheti az egyházhoz tartozás érzését.

Háromszáz év változatlanságra volt szükség ahhoz, hogy jöjjön valaki, és – felismerve az idők szavát – megoldjon egy egyszerű eljárásjogi kérdést.

A Máté evangéliumára (19. fejezet) alapozott felbonthatatlanság továbbra is érvényben van:

6. Most már többé nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét.” 7. De azok mondták: „Miért adta akkor Mózes azt a parancsot, hogy elbocsátáskor adjunk válólevelet?” 8.„Mózes szívetek keménységére való tekintettel engedte meg nektek, hogy elbocsássátok feleségeteket – felelte –, de kezdetben nem így volt. 9. Mondom nektek: aki elbocsátja feleségét – hacsak nem paráznasága miatt –, és mást vesz el, házasságot tör. Aki elbocsátott nőt vesz el, szintén házasságot tör.” 10. A tanítványok megjegyezték: „Ha így áll a dolog a férj és feleség között, nem érdemes megházasodni.” 11. Erre így válaszolt: „Csak az fogja ezt fel, akinek megadatott…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top