+ Képzőművészet

Több mint 500 millió dollárt érhet a néhai gyűjtő 500 festménye

Alfred Taubman

Az aukciókat novemberben és januárban tartják New Yorkban. A befolyó összeg a néhai üzletember alapítványához kerül és a hagyatékot terhelő adókat is abból rendezik.


Egyebek mellett Modigliani, Picasso és Thomas Gainsborough munkái, a Sotheby’s árverései ház néhai tulajdonosának pazar gyűjteménye kerül kalapács alá még idén – számolt be róla a BBC News.

Alfred Taubman kollekciójában több mint 500 műalkotás szerepel, értékük meghaladja az 500 millió dollárt.

Az amerikai milliárdos ingatlanfejlesztő és filantróp Taubman, aki 1983-ban vásárolta meg a Sotheby’s brit aukciósházat, 91 esztendős korában áprilisban hunyt el. Nevéhez fűződik az árverési ház felvirágzása, de legnagyobb botránya is: 2002-ben tíz hónap börtönre ítélték és 7,5 millió dollárra büntették a trösztellenes szabályok megsértéséért, bár ő szabadulása után is ártatlanságát hangoztatta.

Az egész művészeti világot megrázta a skandalum, amelynek kipattanásakor arra derült fény, hogy a két nagy rivális árverési ház, a Sotheby’s és a Christie’s a 90-es években mintegy 400 millió dollárral károsította meg a vásárlókat.

Jasper Johns, Willem de Kooning és Jackson Pollock néhány alkotása is Taubman gyűjteményébe tartozott, ezek szintén a tervezett árveréssorozat tételei között lesznek majd. Az aukciókat novemberben és januárban tartják New Yorkban. A befolyó összeg a néhai üzletember alapítványához kerül és a hagyatékot terhelő adókat is abból rendezik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top