+ Média

Fület növesztett a karjára egy ausztrál performanszművész

Stelarc

Van két fülem, amivel jól hallok. Ez a harmadik mindenki másnak készült. Ezentúl bárki meghallgathatja majd a beszélgetéseimet, vagy velem együtt élvezheti a koncertet, amin éppen vagyok.

Nem hittem a szememnek, amikor megláttam ezt a cikket, bár azt gondoltam, nem lehet hoax, ha a Guardianon olvasom. És tényleg nem az. Egy ausztrál performanszművész 10 évvel ezelőtt döntötte el, hogy egy harmadik fület akar növeszteni, és kilenc év alatt ugyan, de sikerült neki. Ő az első, aki fület műttetett a karjába, de nem ő az első cyborg-rajongó, aki saját testébe ültet be kütyüket.

Van két fülem, amivel jól hallok. Ez a harmadik mindenki másnak készült. Ezentúl bárki meghallgathatja majd a beszélgetéseimet, vagy velem együtt élvezheti a koncertet, amin éppen vagyok.

– nyilatkozta az ABC NEWS-nak Stelarc, aki csináltatni akar egy GPS hordozót is harmadik füléhez, hogy az emberek távolról is követhessék minden mozzanatát a nap 24 órájában.

Nem lesz rajta ki és bekapcsoló gomb. Ha nem tartózkodom wifi közelében, vagy kikapcsolom az otthoni wifimet, akkor valószínűleg nem leszek elérhető. De az alapötlet az, hogy a harmadik fül mindig is online, vagyis elérhető legyen.

– tette hozzá a cyborg-művész. Kezdetben meglévő jobb füle mögé akarta beműttetni a harmadik fület, de mivel a karon lévő szövetek jobban nyúlnak, orvosai tanácsára a karja mellett döntött.

Stelarc

artnet.com

Nem ez az első ilyen projektje: 1976 és 1988 között 25 horgot varratot be a bőre alá, mindegyiket egy-egy performansz keretében. Gyógyászati eszközöket, művégtagokat, robotkarokat is csináltatott már magára. A Virtuális Kar elnevezésű projektjében (1992-93) ipari robotkezeket növesztett: egy számítógép gesztusfelismerő parancsnyelvvel irányította végtagjait.

Ekkor jött az ötlet, ha harmadik kart lehetséges készíteni, akkor

miért ne növesztene egy fület is magára?

Hajmeresztő ötletét 1996-ban álmodta meg, és csaknem tíz évébe került, mire talált egy olyan orvost, aki hajlandó volt kivitelezni ötletét. A műtét során biokompatibilis anyagokat ültetetek a karjába, így a férfi saját szövetei és erei gyakorlatilag „körbenőtték” az anyagokat. Megpróbáltak beleültetni mikrofont is, de fertőzés miatt el kellett távolítani.

SOKAN MAGUKON KÍSÉRLETEZNEK

Nem Stealrc az egyetlen cyborg-rajongó, aki idegen testeket akar a bőre alá ültetni. Akadnak olyanok, akik LED lámpákkal, valamint wifi és bluetooth készülékekkel kísérleteznek. (Ne feledjük, hogy a tudomány rohamos fejlődősével ezek egyre kisebbek és kisebbek lesznek, tehát sokkal könnyebben elférnek a bőr alatt.)

Egy komplett „DIY cyborg-generáció” nőtt fel az utóbbi évtizedben, akik magukon kísérleteznek, és agyament ötleteiket a YouTubon, valamint fórumaikon is megosztják, arra buzdítva egymást, hogy hajtsák végre elképzeléseiket otthoni körülmények között, ami gyakran életveszélyes vállalkozás.

A University of Reading kibernetikai tanszékének professzora, Kevin Warwick volt az első cyborg. 1998-ban RFID címkét ültetett a karjába (Az RFID egy, az automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, amit adatok tárolására és továbbítására használnak – A Szerk. ) és miközben körbejárt a kollégiumban, minden ajtót képes volt kinyitni anélkül, hogy ténylegesen hozzájuk ért volna, sőt a villanyokat is képes volt fel-le kapcsolgatni.

Stelarc

A képen Kevin Warwick. Fotó: telegraph.co.uk

A Cyborg névre hallgató projektet 2002-ben továbbfejlesztette: egy száz elektródából álló chipet ültetett a karjában lévő idegrostjaiba, amely átalakította és továbbította a jeleket a csuklójából egy számítógépbe.

Tim Cannon „bio-hacker” egy vaskos, kártyákból álló berendezést ültetett a bőre alá, hogy megfigyelje testhőmérsékletét és vérsűrűségét. A „Circadia” névre hallgató szerkezet képes volt az emberi test hőmérsékletének megfelelően beállítani a szoba klímáját és üzenetet küldött, ha Cannon belázasodott. Miután az elem lemerült és viselője pánikrohamoktól szenvedett, három hónap után eltávolította a kütyüt.

Saját cége, a Grindhouse Wetware, viszont most a Circadia 2.0 továbbfejlesztésén dolgozik, amely képes a vér glükóz szintjének mérésére, csakúgy mint a vérsűrűség és a vérnyomás mérésére is.

A SZÍNVAK MŰVÉSZ MOZART ZENÉJÉT IS MEGFESTETTE

A világon minden 33 ezredik ember színvak, egyikőjük közülük, nevezetesen Neil Harbisson pedig nem nyugodott bele betegségébe: 2004-ben egy kibernetikai professzor, Adam Montandon segítségével kifejlesztett egy „kibernetikus szem” antennát.

stelarc

wikipedia.org

A műszer segítségével Harbisson eleinte csak hat színt érzékelt, de azóta meg tud különböztetni 360 színt is: kezdetben a hangjegyek helyett színeket vetett a papírra, majd áttért a hangjegyek színes képírására, vagyis a zenei piktográfiára. Az eszköz segítségével komponálta meg sok híresség, köztük Károly herceg, Nicole Kidman és Leonardo DiCaprio „hangportréját” is, de megfestette például Bach, Mozart, valamint Beethoven zeneműveit is.

A piros számomra nem a szenvedély színe mint sok más embernek, hanem a sziréna hangja. A lila pedig kifejezetten fülsértő.

– nyilatkozta a Guardiannak.

(Forrás: The Guardian, stelar.org)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top